FOTO: Njujork dobija prvi podzemni park

Prvi podzemni park na svetu biće napravljen u Nujorku, na terminalu koji se nalazi ispod Menhetna.
Prvi podzemni park na svetu biće napravljen u Nujorku, na terminalu koji se nalazi ispod Menhetna.

Terminal ima tavanice visoke 6,1 metar i proteže se tri bloka istočno od ulice Eseks, do ulice Klinton. Korišten je do 1948. godine kao stanica i okretnica za automobile koji prelaze most Vilijamsburg ka Bruklinu i iz njega.

Prirodno svetlo će se u podzemni park usmeravati korišćenjem optičkih vlakana, čime će se omogućiti prirodno osvetljenje, ali i rast trave i drveća ispod gradskih ulica.

Sunčeva svetlost će prolaziti kroz stakleni štit iznad paraboličnog kolektora, reflektovati se i sakupljati u jedno žarište, a potom usmeravati u podzemlje. Sunčeva svetlost će se prenositi na reflektujuću površinu na distribucijski tanjir ispod zemlje i potom u podzemni park.

Kolektori svetlosti će biti postavljeni na površini. Veštačko osvetljenje će se koristiti kao alternativa prirodnoj svetlosti tokom noći i tokom oblačnog vremena.

Nova tehnologija će omogućiti prenošenje potrebnih talasnih dužina svetlosti koje omogućavaju fotosintezu i rast biljaka. Tokom sunčanog vremena, struja neće biti potrebna.

Godine 2012. je izgrađen prototip tehnologije u napuštenom skladištu, nakon čega je izložen, a videle su ga hiljade posetilaca.

  • Lexv

    03.12.2014 11:52
    A u Novom Sadu ne mogu da izgrade park ni iznad zemlje.
  • NS

    03.12.2014 11:13
    Super poruke
    Baš lepa poruka, 'gore' na zemlji ćemo da uništavamo zelenilo zbog ratova, ekonomije, industrijalizacije i dr. a onda ćemo 'dole' ispod zemlje da gradimo imitaciju onog što smo gore uništili. Logično, zar ne?
  • Jovance

    03.12.2014 10:18
    Hahaha
    Neko ima previse para :))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva