Crkva: Sauronovo oko je đavolji simbol

Ruska pravoslavna crkva usprotivila se danas nameri grupe umetnika da na jednom od oblakodera u Moskvi postavi svetlosnu instalaciju u obliku "svevidećeg" oka Saurona iz "Gospodara prstenova".
Ruska pravoslavna crkva usprotivila se danas nameri grupe umetnika da na jednom od oblakodera u Moskvi postavi svetlosnu instalaciju u obliku "svevidećeg" oka Saurona iz "Gospodara prstenova".

Džinovsko oko, visoko 10 metara sa 3D lajt šouom, trebalo bi da zasija u četvrtak uveče sa 21. sprata oblakodera u okviru poslovnog centra Moscow City, povodom premijere poslednjeg dela filmske trilogije "Hobit", u režiji Pitera Džeksona.

Prema priči, Sauronovo ogromno oko u plamenu omogućuje mračnom gospodaru da vidi svakog ko ponese "jedinstveni prsten". Za rusku crkvu, međutim, to je "đavolji simbol".

"Takav simbol trijumfa zla podiže se nad gradom da bi postao praktično najveći objekat u gradu. Da li je to dobro ili loše? Bojim se da će pre biti ovo drugo. Nemojte se iznenaditi ako se posle toga nešto loše desi u gradu", upozorio je u emisiji na radiju Govorit Moskva predstavnik ruske crkve, protojerej Vsevolod Čaplin.

Sauronovo oko bi trebalo da ostane upaljeno sedam sati, saopštila je kompanija "Hals Development" koja je vlasnik oblakodera, navodeći da je instalacija delo grupe ruskih dizajnera  koji su veliki fanovi Tolkinove fantastične epopeje i Džeksonovih filmova.

"Hobit: Bitka pet armija" poslednji je deo trodelne filmske adaptacije Tolkinovih romana.

  • Zkj....

    10.12.2014 13:31
    Iskreno, kao čitalac i poštovalac Tolkinovog dela više bih volela da vidim Gandalfa Sivog i njegov štap, pre nego što odem na projekciju Hobita.

    Nije da ne deluje zastrašujuće Oko Sarumanovo, pogotovo na kuli iznad grada. Za većinu ljudi ovi romani su deo fikcije, i simboli iz knjige su deo nje, medjutim, Tolkin je svoju inspiraciju nalazio u nordijskoj mitologiji i Bibliji Ne treba da iznenadjuje mešanje crkve, koja u Rusiji ima dosta veci uticaj na društvo nego naša crkva.
  • novosadjan

    10.12.2014 11:13
    sad ce i srBska crkva da se oglasi protiv jeretika
  • Lucky Strike

    10.12.2014 10:44
    Prvo im smeta Harry Potter pa sad ovo. Zatucanosti nikad kraja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.