VIDEO: ESA planira kolonizaciju tamne strane Meseca

Evropska svemirska agencija (ESA) planira da kolonizuje tamnu stranu Meseca.
Evropska svemirska agencija (ESA) planira da kolonizuje tamnu stranu Meseca.

U videu nazvanom "Destinacija: Mesec" EPA otkriva planove za pravljenje doma na terenu koji pokriva drugu stranu Mesečeve površine.

"U budućnosti, Mesec može postati mesto gde će sve nacije sveta biti zajedno i razumeti zajedničko poreklo, izgraditi zajedničku budućnost i podeliti zajedničko putovanje", govori se u snimku.

Do sada je raspravljano o pozitivnim stranama bliže strane Meseca, ali o tamnoj strani malo se razgovaralo. Ona sadrži krater za koji se veruje da je stvoren pre četiri milijarde godina. Njegov prečnik iznosi 2.500 kilometara. Dok su delovi kratera potpuno u mraku, njegove ivice su izložene stalnoj Sunčevoj svetlosti. Upravo oni se smatraju idealnim mestom za život ljudske vrste.

ESA sada planira da pošalje robote i ljude na taj deo kako bi sve istražili. Ranije je istražen hemijski sastav tla i otkriveni su tragovi zaleđene vode. Nadaju se da će naći izvore vode, što bi značilo da će život na ovom satelitu biti moguć, a buduće kolonije bi mogle koristiti atome hidrogena kako bi napravili ulje za rakete. Tada bi tamna strana Meseca mogla da postane i mesto odakle će se dalje istraživati svemir i obavljati putovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.