Skupština grada odobrila plan finansiranja Evropske prestonice kulture

Skupština grada je većinom glasova vladajuće većine donela odluku da se odobri finansijski plan vredan 7,6 milijardi dinara za organizovanje manifestacije Evropska prestonica kulture 2021.
Skupština grada odobrila plan finansiranja Evropske prestonice kulture
Foto: 021.rs

Istom odlukom je odobreno i da se formira fondacija koja će upravljati tim sredstvima, a najavljeno je da će direktor fondacije biti predsednik Upravnog odbora Exit-a Nemanja Milenković.

Opozicija je načelno podržala formiranje fondacije, ali je oštro kritikovala što je suma od 7,6 milijardi dinara predstavljena netransparentno, bez ikavih konkretnih objašnjenja za šta će taj novac biti upotrebljen.

Gradonačelnik Miloš Vučević je naveo da je finansijski plan napravljen u skladu sa aplikacijom koju je odobrila Evropska unija kada je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture. Gradonačelnik nije detaljno obrazlagao na šta će se novac trošiti. Ipak, na samoj sednici je pomenuto da će novac biti upotrebljen za rekonstrukciju Kineske četvrti, uređenje Kulturnog centra na Novom naselju, Klisi, u Sremskoj Kamenici, za izgradnju Muzičko-baletske škole, kao i za uređenje 46 urbanih punktova u mesnim zajednicama.

Opozicija je insistirala da se kaže odakle će zapravo poteći milioni evra koji su nevedeni da će doći od "privatnih sponzora". Vučević je samo naveo da se radi o javno-privatnim partnerstvima koje podržava politika EU.

"Ceo ovaj projekat je nešto što vas podstiče da imate što više učesnika, a jedan od njegovih segmenata je i učešće privatnih kompanija. Kao što smo sa nekim kompanijama radili na organizaciji kulturnih manifestacija, tako ćemo sa njima ili nekim drugim organizovati buduća dešavanja. Takođe, verovatno će se ići i u javno-privatno partnerstvo za Kinesku četvrt koja je infrastrukturni objekat", naveo je Vučević.

Vučević je dodao da suma koja je navedena zapravo minimalna, i da očekuju da će od privatnih sponzora dobiti znatno više.  

Dodajmo i da će Skupština grada na narednoj sednici, verovatno 27. decembra, doneti odluku o izboru direktora fondacije, kao i upravnog i nadzornog odbora, nakon čega će i formalno početi pripreme za organizovanje manifestacije.

Inače, sednica Skupštine grada je održana u sali Skupštine Vojvodine pošto su u toku radovi na rekonstrukciji novosadskog parlamenta koji bi trebalo da se završe do kraja meseca.

  • /

    15.12.2016 12:53
    /
    @@Grana
    nisam ja stedeo ni ds sa komentarima

    negativna selekcija je vecinska u gradu bez obzira ko je u vlasti
  • jedna baka

    14.12.2016 20:34
    zadovoljniji - srecniji!!!!
    Dragi moji sugradjani,a zasto toliko gneva i nezadovoljstva?Zasto uvek spominjete politiku?Pokusajte da razmisljate ovako - Evropa je cenila i procenila da Novi Sad zasluzuje titulu Evropske prestonice kulture,a vi to vidite drugacije.Otvorite , ne samo oci, vec i srce i bicete zadovoljni korakom koji je ucinjen.Od danas imamo fondaciji,na njenom celu je covek koga je Evropa ocenila visokom ocenom,on ce svoje znanje i sposobnost primeniti u Novom Sadu .Toliko novih objekata, renoviranih zgrada, toliko kulturnih sadrzaja je , u tekstu gore, navedeno da imamo razloga da se radujemo danasnjoj odluci odbornika.
    Potrudite se ,budite ojektivni,bicete zadovoljniji a to je = SRECNIJI !
  • komentator

    14.12.2016 17:48
    a u gradu
    http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Hronika/151406/Deca-zapalila-dvojicu-beskucnika-jedan-preminuo.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021