Počela manifestacija "Dani Pečuja u Novom Sadu"

Fondacija "Novi Sad 2021" i Grad Pečuj koji je 2010. godine bio Evropska prestonica kulture, priredili su manifestaciju "Dani Pečuja u Novom Sadu" koja će u narednim danima biti održavana na više lokacija.
Počela manifestacija "Dani Pečuja u Novom Sadu"
Foto: 021

Pobratimi Pečuj i Novi Sad sarađivali su u procesu kandidature oba grada za titulu Evropska prestonica kulture, a jedan od ciljeva manifestacije je da se Novosađani upoznaju sa dobrobitima i napretkom koji je Grad Pečuj ostvario zahvaljujući toj prestižnoj tituli.

Tim povodom, u Gradskoj kući sastali su se predstavnici dva grada, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i zamenik gradonačelnika Pečuja Laslo Eri koji su i zvanično otvorili manifestaciju.

"Veliko je zadovoljstvo što nas je sa našim gradom pobratimom ujedinio i tako važan projekat kao što je Evropska prestonica kulture. Oni imaju dragoceno iskustvo i mogu da govore o svim benefitima koje je njihov grad zahvaljujući prestižnoj tituli ostvario, i da to podele sa našim građanima. Mi ćemo tu korist tek osetiti u pravom smislu, jer će se drastično poboljšati izgled grada, ali i kvalitet života u njemu", rekao je Kružević.

Rukovodilac sekora za međunarodnu saradnju Fondacije "Novi Sad 2021" Vuk Radulović rekao je da je u okviru prvog dana manifestacije otvarena izložba "Život Pečuja" u Novosadskom pozorištu, i održan koncert vokalne grupe "Vivát Bacchus" uz degustaciju pečujsko-vilanjskih vina na Ribarcu.

"U okviru programa za subotu očekuje nas ulični koncert benda "Daniel Speer Brasdance" u centru grada sa početkom u 19 časova. Poslednji dan manifestacije, u nedelju, biće priređen razgovor sa Boškom Krstićem, piscem iz Subotice i gostom pečujskog programa pisaca 2008. godine, na temu "Legenda o čuvarima Azura". Razgovor će se održati u Sinagogi sa početkom u 10 časova i biće propraćen klavirskom muzikom studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, Departmana za klavir. Zatim, u 11 časova u Sinagogi sledi koncert ženskog hora "Béla Bartók"", rekao je Radulović.

Predstavljanje Pečuja, koji je bio Evropska prestonica kulture 2010. godine, u gradu-pobratimu Novom Sadu, koji je prošle godine dobio istu titulu za 2021. godinu, održava se od 26. do 28. maja, a celokupan projekat je podržala mađarska vlada u cilju uspostavljanja jačih kulturnih veza sa južnim susedima.

Cilj manifestacije je predstavljanje Grada Pečuja, čija se kultura bazira na tradiciji staroj više hiljada godina, a partneri na projektu su Mađarski kulturni institut "Collegium Hungaricum" iz Beograda i Fondacija "Novi Sad 2021".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021