Počelo novo suđenje Vraniću za udes kod Merkatora, brani se ćutanjem

Ponovljeno suđenje Despotu Vraniću za saobraćajnu nesreću kod Merkatora u kojoj je poginulo troje mladih, počelo je juče u novosadskom Višem sudu.
Vraniću je ukinuta prvobitna presuda na osam godina zatvora. On je u pritvoru, u koji je poslat odmah nakon tragičnog događaja.
 
Podsetimo, u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 8. juna 2014. godine oko dva sata posle ponoći, poginuli su dvadesetogodišnje Vladica Matović i Milica Ležimirac i njihov vršnjak Aleksandar Marić. Nastradali su bili u "golfu 5" koji je, po svoj prilici, krenuo na crveno svetlo Bulevarom cara Lazara, od Keja ka Limanskoj pijaci, dok je "audi A-8" šabačkih registarskih oznaka išao s Mosta slobode Bulevarom oslobođenja ka Železničkoj stanici.
 
- Ostajem pri svemu u svojoj odbrani koju sam dao pred sudom i neću da odgovarama na dalja pitanja - izjavio je juče okrivljeni Vranić pre nego što je seo nazad na klupu.
 
Njegov deda Vukojica Vranić, koji je u prethodom postupku imao i iskaze koji ne idu u prilog okrivljenom, juče je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne svedoči protiv svog unuka i rekao da "odustaje od svedočenja".
 
U obrazlaganju prvostepene presude predsednik veća sudija Vidoje Mitrić ocenio je da je utvrđeno je da okrivljeni Vranić išao brzinom makar tri puta većom od dozvoljene, odnosno, po nalazu veštaka, minimalno 177 kilometara na sat, i da je imao 1,46 promil alkohola u organizmu, što je uticalo na smanjenu sposobnost reagovanja u vožnji. On je tada istakao da je iskaz koji je dao deda optuženog delovao iskreno i ubedljivo, a razlikuje se od odbrane okrivljenog.
 
Despot Vranić, koji ne priznaje delo koje mu se stavlja na teret i koji osporava brzinu koja mu se pripisuje, u prethodnom postupku je izjavio da je dan pre nesreće došao pre podne kod bolesnog dede u Irig i pomagao mu potpuno sam u sređivanju bašte, kao i da ništa više od laganog doručka nije jeo, a da je, umoran, uveče popio samo čaj i ubrzo zaspao gledajući televiziju. Njega je, kako je kazao, u noći probudio telefonski poziv i morao je hitno da se vrati u Novi Sad, odmah se javio dedi i otišao, a onda je došlo do kobne nesreće, naveo je okrivljeni.
 
Međutim, njegov deda, koji je imao mogućnost da ne svedoči kao privilegovani svedok, izabrao je da opiše sudu ono što zna o događaju. Ispričao je da je Despot kod njega, dan pred nesreću, došao posle podne, pomagao mu, ali potom i bio u dvorištu njegove kuće s tri ili četiri mladića, da su oni tamo uz puštanje muzike jeli i pili, verovatno sok, kazao je on tom prilikom.
 
Sudski veštak saobraćajne struke Milan Simeunović, obrazlažući nalaz tima veštaka, kazao je juče da bi u slučaju da se "audi" kretao dozvoljenom brzinom od 50 kilometara na sat, pa i da je išao, na osnovu parametara uzetih iz uviđaja i s maksimalnih 99 kilometara na čas, trezan vozač bi imao tehničke mogućnosti da izbegne sudar uz "forsirano kočenje", po razdaljini zaustavnog puta izmerenoj na osnovu tragova. 
 
Glavni pretres se nastavlja 6. aprila, do kada se očekuje da sudski veštaci saobraćajne struke dopune svoje nalaze i mišljenja i odgovore i na pitanja kao što su gde je bio Vranić u kolima kad je "golf" u kojem je nastradalo troje mladih krenuo na crveno svetlo, odnosno da li su vozači ta dva automobila u tom trenutku mogli da se ugledaju.
 
Autor: Dnevnik
  • Nenad

    18.03.2016 00:57
    Treba bezati odavde sto pre
    Zasto nikada mediji ne navode imena i prezimena clanova Apelacionog Suda i njihovo imovinsko stanje uporedo sa presudom?
  • Elen Džonson

    17.03.2016 18:22
    @Čarls Tejlor
    Ti nam reci istinu!
  • NS

    17.03.2016 16:47
    "carls tejlor"
    mislim da je smesnije sto neko kao ti dolazi bas na NS website da pise o umisljenim novosadjanima...i jos je smesnije sto papci kao sto si ti ne bi imali ni prilike da zinu da nije interneta...i
    najsmesnije je to sto ja nadjem vreme da odgovorim nekom cije selo nema website....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika