Svaki drugi dan neko nestane, većina se vrati

Prijave o nestalim osobama koje podnose roditelji, supružnici ili rodbina, primaju se u novosadskoj Policijskoj upravi u proseku gotovo svaki drugi dan.

Bar četiri petine onih za kojima se traga sami se pojave, odnosno vrate.

Operativci odmah raspisuju objavu za nestalim, u koju unose kompletne generalije uz karakteristike kao što su visina, razvijenost tela, oblik lica, boja kose i očiju, govor, osobene oznake (ožiljci, tetovaže, mladeži) i bilo koje drugo karakteristično obeležje. U prijavi se navode i razlozi zbog kojih je ta osoba mogla da ode od kuće ili da nestane. Preko sistema veze automatski se o tome obavešatavaju kolege na terenu.

Uglavnom, u gotovo 90 procenata, radi se o maloletnicima, koji neretko nestaju usled poremećenih odnosa u porodici. Većinom, u takvim slučajevima se ispostavi da su nestali u kritičnom periodu zapravo bili kod druga, drugarice, devojke ili momka.

"Jedna sedamnaestogodišnjakinja iz sasvim normalne porodice, malo, malo pa ode. Roditelji joj ne prihvataju momka. Dešava se ponekad da se otkrije i nasilje nad decom, ali ne u velikom broju. Najčešće nestaju devojčice ili maloletnici koji izbegavaju školu, imaju neuzvraćene ljubavi ili kad im roditelji brane neki vezu", kažu za "Dnevnik" u policiji.

Ponekad nestaju stariji, senilni ljudi, koji kad izađu iz stana, zaborave adresu na koju treba da se vrate ili se radi o samoubistvima zbog nemaštine ili bolesti. Osobe koja se odluče da sebi prekrate život uglavnom ostave oproštajna pisma u kojima se izvinjavaju za svoj postupak i obrazlažu ga.

"Neke osobe nestaju i zbog finansijskih problema. Dešava se da ostave oproštajna pisma, a potom izvrše samoubistvo, neretko skokom u Dunav, pa kasnije budu pronađeni u reci. Bez obizira na to da li je ostavljen nagoveštaj za taj čin, policija proverava sve okolnosti događaja", navode u policiji. Prema njihovim rečima, porodica gotovo uvek ima neke sumnje u auteničnost poruke ili smatra da je pokojnik nateran da tako nešto napiše.

Međutim, ne sme se zaboraviti slučaj Tijane Jurić iz Bajmoka, koja je nestala, ali se nije vratila, već je ubijena. Zbog nje, ali i mnoge druge dece koja nestaju, jula 2015. usvojen je "Tijanin zakon" koji predviđa da je policija dužna da, po prijavi nestanka, reaguje bez odlaganja, što se pokazalo vrlo korisno i zbog čega je nekoliko života bilo spaseno.

  • 2345

    24.06.2016 14:39
    Stvarno je sramota za policiju i za drzavu da vlada ovolika nezainteresovanost za dete. U medijima je jednom bilo za nestanak i to je to. Pa nestalo je dete od 16 godina nije nestao pas. SRAMOTA
  • zabrinuti roditelj

    24.06.2016 12:19
    jel to vazi za sve podjednako
    U praksi smo naisli na slucaj da se deca od glavonja,politicara,lopova......traze a dete od obicnog radnika?a,da za njih nema slobodnih kadrova...policije,ronioca.........SRAMOTA NOVI SADE.
  • JelenaNS

    24.06.2016 11:55
    Ne razumem...
    Ali zaista ne razumem... kada se radi o skoku u reku zar nije praksa da se salju spasioci, ronioci? Ja sam mislila da se traga i za onima koji nesrecnim slucajem zavrse u reci i za onima koji pokusaju suicid. Da li je to zivot ovih drugih manje vredan nego ovih prvih?? Bas bih volela da mi to neko strucan objasni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika