Otimaju nakit od Novosađanki zbog dugova i pohlepe

Novosadska policijska uprava rasvetlila je ovog meseca 40 drskih krađa počinjenih za više od pola godine, za koje se terete samo trojica osumnjičenih.
Uskoro bi broj rešenih otimačina mogao da bude još veći, a radi se uglavnom o sve popularnijoj krađi nakita. Napadači obično posle praćenja osoba prilaze otpozadi i desnom rukom kidaju lančiće. Ove vrste teških krađa dešavaju se obično od kraja aprila do početka septembra, kad su žene laganije obučene. Ponekad se, uz lančiće, na meti napadača nađu i torbe.
 
Bitno je napomenuti da, u slučajevima kad policija otkrije da je neka zlatara otkupila zlato bez uzimanja podataka o prodavcu, podnose se krivične prijave za prikrivanje.
 
Primera krađe nakita ima bezbroj - tako je policija nedavno uhapsila P. B. (27) i Z. A. (25) iz Bača, koji su neprijavljeno boravili u Novom Sadu. Prvoosumnjičeni se do sada tereti za 33 teške krađe počinjene, tako što je u ulazima stambenih zgrada Novosađankama otimao zlatan nakit. Sumnja se da je u jednom slučaju, ne mogavši da strgne lančić s vrata, udario žrtvu u predelu grudi, oborio je na tlo i tako počinio razbojništvo.
 
Novosađanin S. M. (18) tereti se za šest drskih krađa nad ženama počinjenih na Limanu, Novom naselju i Telepu, koje je navodno činio zbog kockarskih dugova napravljenih u kladionicama. Poslednji slučaj otimačine zabeležen je pre tri dana, kada je devetnaestogodišnji S. K. u Ulici cara Dušana otrgao tri zlatna lančića s vrata jedne Novosađanke (70).
 
Ubrzo po pozivu oštećene, policija je pretragom oklonih ulica pronašla osumnjičenog i ukradeni nakit vratila vlasnici. Zajedničko za sve te slučajeve je da su na meti osumnjičenih bile žene, a zanimljivo je da se pojavljuju veoma mladi izvršioci tih teških dela, s obzirom na to da su mnogi povratnici u toj vrsti kriminala smešteni iza brave. 
 
U slučaju okrivljenog P. B. iz Bača, 33 drske krađe počinjene su od oktobra prošle godine do 1. jula ove, pri čemu je otkidao lančiće s Novosađanki. On ih je pratio, dolazio do ulaza i kad bi one pokušale da otvore vrata lifta, otrgnuo im nakit. Ranije nije bio evidentiran po tim krivičnim delima već po krađama, provalama i još nekim. Napadao je obično između 9 i 19 sati, a žrtve nemaju nešto zajedničko – stare su između 20 i 85 godina.
 
Pomenuti osumnjičeni nije narkoman i kockar, kako to često biva, naveo je da se time bavio da bi živeo lagodnim životom i kupio skupa kola, a imao je na umu određeni model i tip automobila.
 
Inače, Z. A. iz Bača osumnjičen je za pet drskih krađa koja je učinio krajem prošlog meseca vozeći ukradeni motor na Salajci, Podbari, Bulevaru oslobođenja i Novom naselju. On je prilazio ženama na biciklu i otimao stvari iz njihovih korpi. On do sad nije imao nijedno zabeleženo krivično delo, nije narkomanski zavisnik, ali je imao kockarske dugove. 
 
Na kraju, treba naglasiti da nije preporučljivo da ženske osobe nose novačanike u ruci, a torbe i stvari ne treba ostavljati bez nadzora u korpama bicikla. Takođe, nikako se ne savetuje da pružaju otpor napadačima, već da zapamte njihov opis i da događaj što pre prijave policiji. 
  • sivi dom

    26.07.2016 15:16
    Nase sudstvo gleda na ove stvari kao kada neko od nas zgazi bubu na livadi....nisu svesni da od tih najmanjih i najblazih krivicnih dela sve krece....da u tom trenutku su na udaru najobicniji narod,svi mi...dok oni gledaju na to kao nebitno, nesto svakodnevno i dosadno...e pa drage sudije iz raznoraznih sudova....zaigrace i kod vas mecka kada odratu ta deca i kada se zlo prelije na vase familije....e tada ste ljuti i upotrebicete znanje,htenje i moc da drasticno osudite preko kolega sudija...ali neka....sve se vraca sve se placa sudije (sudije jednako - malo bolje placeni advokati)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika