Sve više kokaina i spida na novosadskim ulicama

Kriminalne grupe u Novom Sadu se sve više bave prodajom kokaina, zbog zarade koju donosi ovaj narkotik, a napuštaju dilovanje marihuane.

Dnevnik navodi da ima više razloga za tu "prekvalifikaciju" narko-grupa, a jedan od značajnih je i to što se korisnici marihuane sve češće odlučuju da je sami proizvedu, odnosno da zasade indijsku konoplju.

"Ako pratite policijske izveštaje, možete videti da se svakodnevno otkrivaju zasadi indijske konoplje, i to u raznim količinama od 10-20 biljaka do nekoliko stotina komada. Neke od njih jesu posadile grupe koje se organizovano bave preprodajom, ali mnogo je i pojedinaca. Kada se saberu količine zaplenjene marihuane, jasno je da za tržište u našoj državi više nema potrebe za "uvozom" iz Albanije i s Kosova, na čemu su dilerske grupe nekada zarađivale ogroman novac", navodi izvor lista.

Po njegovim rečima, upravo je pad zarade na marihuani opredelio dilere prvo da "prošire ponudu" kokainom, a neki od njih su se vremenom i potpuno "posvetili" trgovini tom drogom.

"Odavno je dokazan taj paradoks da u kriznim vremenima raste potražnja za skupim stvarima i slična stvar se dešava i na narko-tržištu, gde je, po prikupljenim podacima, značajno porasla potrošnja kokaina, ali i sintetičkih droga – "spida" i "ekstazija"  tvrdi izvor koji je dobro upoznat s trenutnim stanjem na novosadskim ulicama.

Drugi razlog za veće prisustvo kokaina je i znatno veća zarada u odnosu na ostale vrste droge.

"Na gramu kokaina mogu da zarade i do 50 evra, dok za toliku zaradu na marihuani moraju da preprodaju desetak grama, a da bi prodali desetak grama, moraju da obave i desetak primopredaja, što znatno povećava rizik od toga da budu uhvaćeni na delu. Osim toga, značajno se razlikuje i klijentela jer, dok marihuanu uglavnom kupuju klinci, i to najčešće bukvalno na ulici, kokain naručuju obično dobrostojeći kupci kojima se kokain isporučuje na adrese i mesta koja su daleko od očiju policije, ali i znatiželjnika koji bi to mogli videti", objašnjava sagovornik Dnevnika.

Da je u gradu kokain prisutan u većoj meri ukazuje i nekoliko slučajeva iz prethodnih meseci čiji su akteri pripadnici vodećih kokainskih kartela iz Crne Gore.

"Krajem juna u centru Novog Sada sačekušu je pukim slučajem preživeo Slobodan Kašćelan (53), koji se smatra vođom jednog od kotorskih klanova, čiji sukob već nekoliko godina potresa čitav region i u kojem je do sada ubijeno desetak ljudi. Početkom avgusta u Baru je likvidiran Božidar Tomašević (35), koji je živeo u Novom Sadu, a čije se ime takođe vezivalo za moćnu grupu iz Bara", navodi ovaj izvor.

Po njegovim rečima, samo desetak dana pre nego što je u Novom Sadu pucano na Slobodana Kašćelana, iz Dunava je isplivalo telo Gorana Dučića (40), koji je u policijskoj evidenciji bio zaveden kao jedan od telohranitelja Jovice Vukotića (36), vođe takozvanog škaljarskog klana iz Kotora.

"Po nekim podacima, oni su Novi Sad odabrali kao mesto gde mogu da se sklone od rivalskih grupa koje su im konstantno za petama, ali iluzorno je misliti da ovde nisu preneli i deo poslova kojima se bave. Naša policija im je, naravno, na tragu, ali te grupe su vrlo dobro organizovane i nije lako prikupiti dokaze protiv njih iako se dosta toga zna. Uostalom, oni su na meti još nekoliko policija širom sveta, s kojima i naš MUP razmenjuje podatke. Kada su takve ekipe u pitanju, policija mora da bude strpljiva i da iskoristi prvi pogrešan korak da krene u akciju", kaže ovaj izvor.
 

  • ns ja

    14.09.2016 09:45
    Hajde molim vas ne kukajte za starim vremenima kada je sve bilo "čisto i lepo": U periodu izgradnje Limana 1,2,3,4 po kućama polusrušenim i predviđenim za rušenje okupljali se novosadski narkomani, pa se lepili i uduvavali lepkovima, travom ili heroinom, svako prema svojoj kupovnoj moći i afinitetu! Jedina preživela je "play off"... Dalje, potez oko Jodne banje gde je tradicionalno bila locirana socijalistička elita, tamo ste od narkomana - dece uglednijih imućnih političara i privrednika mogli da kupite budzašto uređaje i tehniku tipa muzički stub itd, kako bi deca mogla da se urade dok od tate i mame ne iskamče džeparac... Dakle da skratim, narkomanije je uvek bilo i bićeu svim društvenim slojevima, a vi svoju decu vaspitavajte i pazite,
  • @VAPAJ

    09.09.2016 15:44
    Ne vapi i ne kukumavci, nego radi svoj posao. Ako si vec stvorio dete. Kad dodje do vremena sporta, izlazaka i druzenja, posao stvaranja coveka ili buduceg narkomana je vec odavno zavrsen. Ako ti svoje nisi odradio kako treba (obicno ocekujuci to od nekog drugog da uradi za tebe, sto je ocigledno iz vapaja), niko ti nece pomoci. Nije stvar u ponudi, nego u potraznji. Postoje deca koja nikad nece uzeti droge taman lezali na gomili uradjenih narkomana u nirvani. I postoje oni drugi koje ni kavezi ne mogu da sprece. Mi koji ih lecimo, razloge uvek vidimo kad nam roditelji narkomana prvi put dodju. Imaces dete iskljucivo kakvo stvoris.
  • Vojvosadjan

    09.09.2016 12:39
    @dingospo iz pakostana
    I tvoj komentar je kao trebao da bude duhovit jel? Ako ti je do vojvodjanske brzine idi subotom u kafanu u Curug ili Gardinovce i reci na vratima dobro vece usporeni Vojvodjani.. pishacesh i trcati u isto vreme.. Ako ti se ne svidja dinamika aj ti lepo u Pakostane, ima i tamo posla, dizu se spomenici ako nista drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika