Sređuju se vrelovodi na više lokacija po Novom Sadu

JKP "Novosadska toplana" trenutno izvodi više radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže.

Kako su naveli, iz budžeta Grada obezbeđena su sredstva za radove na rekonstrukciji vrelovoda u iznosu od 136 miliona dinara, dok se ostatak radova finansira iz sredstava preduzeća u iznosu od 574 miliona dinara.

Tako se sada izvode radovi na rekonstrukciji 1.100 metara trase dvocevnog vrelovoda u Fruškogorskoj ulici, duž Ulice dr Ilije Đuričića do univerzitetskih kampusa . Ugovorena vrednost radova je 67 miliona dinara, od čega je 26,3 miliona dinara obezbeđeno iz budžeta Grada, a ostatak iz sredstava Novosadske toplane. Stare cevi dužine 2.200 metara se zamenjuju novim i najveću dobrobit od navedenih radova imaće stanovnici Ulice Veljka Petrovića, korisnici studentskih domova u ovom delu grada, pojedinih fakulteta Novosadskog univerziteta, kao i učenici i nastavnici OŠ "Jovan Popović".

U toku su radovi na rekonstrukciji vrelovoda i vrelovodnih priključaka na 1.320 metara trase koja se pruža od Bulevara oslobođenja, pored fudbalskog stadiona do Sutjeske ulice. Ugovorena vrednost radova iznosi 103 miliona dinara (80 miliona Grad, 23 miliona Toplana). Zamenom oko 4 km vrelovodnih cevi omogućiće se bolja veza vrelovodnih mreža Topla "Istok" i "Jug". U Toplani kažu da će ovi radovi pružiti sigurniju i kvalitetniju uslugu korisnicima atletskog i fudbalskog kluba "Vojvodina" i Spensa. Pored ovoga, pomenuti radovi proširiće kapacitet za priključenje na mrežu novih poslovnih objekata u ovom delu grada.

Radovi na rekonstrukciji vrelovoda u samom jezgru grada su počeli 22. avgusta 2016. godine. Radovima se rekonstruiše 1.700 metara vrelovoda od Bulevara Mihajla Pupina, preko bloka Poštanske i ulica Petra Drapšina i Narodnih heroja do Bulevara oslobođenja. Radovima će 3.400 metara starih cevi izvedenih u betonskom kanalu i lebit masi biti zamenjeno novim, predizolovanim cevima. Ugovorena vrednost radova na pomenutoj rekonstrukciji je 92 miliona dinara, od kojih je Grad obezbedio 30 miliona dinara, a ostatak Toplana. Rekonstruiše se vrelovod od hotela Centar, gde se povezuje na magistralni vod Toplane "Istok", preko Jevrejske ulice prema Ulici Narodnih heroja i ulicama Petra Drapšina i Poštanskoj. Nakon završetka ovih radova, ovaj deo grada će imati mogućnost osim snabdevanja toplotnom energijom sa Toplane "Jug" i sa Toplane "Istok".

Pored navedenih radova na rekonstrukcijama dotrajalih deonica vrelovodne mreže, u toku su i rekonstrukcije na sledećim lokacijama koje se izvode iz sredstava Novosadske toplane i to rekonstrukcija 500 metara trase trocevnog vrelovoda na Bulevaru vojvode Stepe i rekonstrukcija 300 metara trase vrelovoda u bloku Bulevara Jovana Dučića i Ulice Partizanskih baza.

U saopštenju Novosadske toplane navode da su do sada završene rekonstrukcije dotrajalih deonica vrelovodne mreže, takođe finansirane iz sredstava Novosadske toplane i to 400 metara u Šekspirovoj ulici, od raskrsnice sa Bulevarom cara Lazara do Narodnog fronta, 250 metara trase trocevnog vrelovoda i priključaka u bloku ulica 1300 kaplara i Jožefa Marčoka, 460 metara trase vrelovoda u bloku ulica Branislava Borote i Vladike Ćirića, 20 metara trase vrelovoda u Ulici Stevana Mokranjca, na Bulevaru oslobođenja od broja 69 do broja 71, bloka Bulevara oslobođenja, Bulevara kralja Petra I i ulicama Braće Jovandić i Dimitrija Avramovića i nadzemnog voda duž Futoškog puta i Bulevara Slobodana Jovanovića.

Do kraja građevinske sezone, u planu su i radovi na rekonstrukciji 2 km vrelovodne mreže u bloku ulica Omladinskog pokreta i Hadži Ruvimove; 730 m trase vrelovoda u bloku Hadži Ruvimove ulice i Ulice Stevana Mokranjca, Pasterove i Ulice Braće Popović; 360 m trase vrelovoda u bloku Fruškogorske ulice, Ravaničke i Ulice Narodnog fronta.

U Toplani navode da kako je u pojedinim delovima Grada gde se izvode radovi velika frekvencija saobraćaja da će se truditi da radove završe pre zvaničnih rokova u što kraćem vremenskom periodu.

U saopštenju su napomenuli i da radovi koji se izvode i koji će se izvoditi u narednom periodu neće uticati na početak predstojeće grejne sezone, čak i ako vremenski uslovi budu zahtevali da ona počne pre zvaničnog roka, odnosno pre 15. oktobra tekuće godine.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Servisne informacije