Od jeseni grejanje po utrošku

Od nove grejne sezone počeće obračun grejanja po utrošku, što znači da će svako domaćinstvo morati  na radijatore da ugradi termostatske ventile i alokatore.

Od nove grejne sezone počeće obračun grejanja po utrošku, što znači da će svako domaćinstvo morati na radijatore da ugradi termostatske ventile i alokatore.

"Novosadska Toplana" pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj da kreditira ovaj posao, ali postoji mogućnost da skupštine stanara potpišu ugovore o ugradnji i sa privatnim firmama koje imaju licencu za ovaj posao, kaže za Radio 021 direktor "Toplane" Vladimir Jelić.

"Ukoliko Toplana ugradi uređaje ona će ih i održavati, meriti utrošak i vršiti naplatu. Mi još nismo dobili uslove od Evropske banke za obnovu i razvoj, odgovor od njih očekujemo u septembru. Ako ne dobijemo aranžman, moguće je da ćemo primenti model koji se primenjuje u drugim državama, a to je da same skupštine stanara sklapaju ugovor sa firmama koje imaju licencu za ugradnju ovih uređaja. U tom slučaju bi onda oni ugrađivali termostatske ventile i kalorimetre, a  pretpostavljam da bi ponudili mogućnost kredita, tj. da građani ne moraju da odmah plate ceo iznos već u naredne dve do tri godine na rate", ističe Jelić.

Cena ugradnje po grejnom telu iznosi oko 50 evra

"Toplana" neće moći do početka grejne sezone da ugradi alokatore i ventile jer ima oko 85.000 domaćinstava, tako da će verovatno morati da angažuju i druga javna preduzeća za ovaj posao. One zgrade koje ne budu ugradile alokatore i dalje će plaćati grejanje po starom sistemu, ali ako "Toplana" obezbedi kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj, Skupština grada doneće odluku prema kojoj će svi Novosađani morati da ugrade ovu opremu na radijatore, navodi Jelić.

Procena je da će novi način obračuna grejanja smanjiti račune za grejanje za oko 60 odsto građana, dok će ostatak Novosađana plaćati grejanje isto ili više, što zavisi od izolacije zgrade i starosti prozora. Građanima u tom slučaju ostaje da ugrade nove prozore ili izoluju fasadu. Inače, Grad ne subvencioniše uređivanje fasada u zgradama u kojima "Poslovni prostor" nema lokal.

  • Kiza

    27.07.2010 18:33
    Veći računi za grejanje od jeseni!
    Ne može vas niko naterati da ugradite bilo šta na vaše radijatore, jer vas niko ne može naterati da uzmete kredit!!!
    Ovo je prevara građana Novog Sada, jer se pod vidom "navodne štednje" ubacuje formula pomoću koje će se vršiti ova naplata, a kojom će se svima podići računi za grejanje + što će građani nelegalno biti pritiskani da se zadužuju (da li preko Toplane ili privatno).
    Ovo se radi u dogovoru sa privatnim uvoznicima koji će znati kada da krenu u posao, jer se sve izvodi na brzinu.

    OVAKAV NAČIN SE NE PRIMENJUJE NA ZAPADU, JER TI ALOKATORI NISU MERNI UREĐAJI (TO NISU KALORIMETRI)!?
    Na Zapadu se naplaćuje po kalorimetru, a ne nekakvim alokatorima.
    Ne zna se još odluka Grada o ovome, ali će ista biti doneta tek možda na jesen, čime će se onemogućiti konkurencija ODABRANIM uvoznicima, koji će ovu eksluzivu svakako (is)platiti nekome u gradu!
  • Palatalizator

    27.07.2010 15:07
    Šta biva sa građanima koji žive u kućama a ugradili su kalorimetre na svoj sekundar? Nemojte mi reći da sad treba još nešto da ugrađujemo.
  • Салајчам

    27.07.2010 14:40
    Како то Детелинарац?
    Било је крајње време.
    Причало се и ранијих година али ето требала је да дође 2010. година да коначно и Нови Сад модернизује систем грејања?!!
    Како закључисте да је 50 Евра мали новац за увођење реда у систем грејања у Новом Саду.
    Ви сте очигледно усмерени на погрешну страну.
    И заиста Вам свака част, јер овако нешто треба смислити.
    Поздрав са Салајке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti