Lepše pozorište izvesnije sledećeg leta

Kada će tačno početi rekonstrukcija zgrade Srpskog narodnog pozorišta još nije poznato, iako su radovi planirani još za početak jula.

Kada će tačno početi rekonstrukcija zgrade Srpskog narodnog pozorišta još nije poznato, iako su radovi planirani još za početak jula.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević, kaže za Radio 021 da početak i dinamika obnove zavise od pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, koji je obezbedio novac za rekonstrukciju. "Ono što mora da bude prvo urađeno je krvo koji prokišnjava. Šta god bi drugo radili ispod krova koji prokišnajva, bilo bi uludo bacanje para", kaže upravnik najstarijeg profesionalnog teatra kod nas.

Iako se očekivalo da pred novu sezonu pozorišne scene budu rekonstruisane, sve je izvesnije da to neće moći da se uradi do oktobra. Milosavljević kaže da će u tom slučaju rekonstrukcija scena biti odložena za sledeće leto: "Zbog radova na sceni, na rekonstrukciji scena, nećemo dovesti u pitanje jubilarnu sezonu. Dakle, radije ćemo se odlučiti za to, da za sledeće leto odložimo rekonstrukciju podova i scena, nego da recimo završimo scene u novembru, pa tek onda započnemo sezonu". Milosavljević dodaje da sezona mora biti započeta na vreme, jer su već potpisani ugovori za realizaciju  predstava.

Za obnovu Srpskog narodnog pozorišta biće potrošeno 180 miliona dinara koje je obezbedio vojvođanski Fond za kapitalna ulaganja, a s kojim je ovaj teatar već postigao načelni dogovor o izdvajanju novih 70 miliona za iduću godinu. Milosavljević kaže da bi se sa još 70 miliona zadovoljile najnužnije potrebe pozorišta, te da će ta sredstva pokušati da obezbede preko republičkih institucija, odnosno Nacionalnog investicionog plana. "Da bismo scene, sale, foajee, toalete, garderobe, probne sale, doveli u takvo stanje da tu ljudi mogu normalno da funkcionišu. Bilo da su umetnici, bilo da je to publika koja dolazi i koja očekuje jedan standard kad je u pitanju i udobnost, i normalno, praćenje predstava", kaže Milosavljević.    

Srpsko narodno pozorište, takođe, treba da nabavi i novu tehničku opremu, kako bi se, prema rečima Milosavljevića, zadovoljili standardi koji su danas minimalni u Evropi za pravljenje novih produkcija. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti