Planira se uređenje Univerzitetskog parka (Foto)

Iako će se u Univerzitetskom parku u narednih nekoliko godina naći deo petlje mosta Franca Jozefa i nova Centralna zgrada univerziteta, urbanisti ističu da plan detaljne regulacije predviđa sređivanje postojećeg parka, a ne njegovo uništavanje.  
Iako će se u Univerzitetskom parku u narednih nekoliko godina naći deo petlje mosta Franca Jozefa i nova Centralna zgrada univerziteta, urbanisti ističu da plan detaljne regulacije predviđa sređivanje postojećeg parka, a ne njegovo uništavanje.

Od zelenila planira se pretežno visoka vegetacija uz dosta travnjaka sa dekorativnim biljkama. Na ovom mestu su 1969. godine posađene topole radi drenaže i sanacije peska, kako vi se vremenom stvorilo zemljište za sadnju, objašnjava za Radio 021 inženjerka hortikulture iz Zavoda za urbanizam, Ivanka Aradski. U okviru uređenja planira se sečenje i zamena topola u univerzitetskom parku.

"Ima tu nekoliko vrednih topola koje treba ostaviti, to su bele topole, a ostale topole bi se sukcesivno menjale. Znači, u parku bi ostale one koje su u optimalnom vegetacionom i biološkom stanju", rekla je ona.

U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom napravljen je i spisak vrsta biljaka koje bi ubuduće mogle biti zasađene u parku. Biciklističke i pešačke staze sa klupama bi bile postavljene na istim mestima gde su ih šetači prirodno formirali. Kako ističu u Zavodu za urbanizam, dalja izgradnja u parku se ne planira, osim mogućnosti da se u njegovom rubnom, jugoistočnom delu nađe manji ugostiteljski objekat za posetioce parka i prolaznike. Takođe, uz sam nasip, gde se nalazi zona u kojoj je jedina dozvoljena vegetacija trava, moglo bi da se nađe mesta za montažni objekat u vidu izložbenih paviljona koje bi mogao koristiti Univerzitet.

Ipak, ovaj plan nije konačna verzija, zbog čega još ne može da bude na javnom uvidu. On najpre treba da prođe komisije i Gradsko veće, nakon čega bi se našao na dnevnom redu na sednici skupštine grada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti