Temerinska pijaca pusta, Detelinarska poluprazna

Uprkos tome što su obnovljene, na Detelinarskoj i Temerinskoj pijaci ima vrlo malo kupaca, pa je samim tim i prodavaca sve manje.
Uprkos tome što su obnovljene, na Detelinarskoj i Temerinskoj pijaci ima vrlo malo kupaca, pa je samim tim i prodavaca sve manje. Prema podacima javnog preduzeća "Tržnica", na Futoškoj i Limanskoj pijaci popunjena su sva mesta, dok Kvantaš i Najlon rade i preko svog kapaciteta. S druge strane, na Satelitskoj pijaci popunjenost iznosi oko 95 odsto, a na Ribljoj je posle gašenja autobuske stanice popunjeno nešto više od polovine tezgi.

Uprkos tome što su obnovljene, Temerinska i Detelinarska pijaca su relativno puste. Kako za Radio 021 kažu zakupci na Detelinari, posao ne ide dobro kao na drugim pijacama, a za to navode različite razloge, uključujući i konkurenciju uličnih prodavaca u okolini. "Evo je konkurencija na 20 metara od tržnice, niko ne interveniše. Čak ni na poziv poslovođe pijace, nije došla inspekcija", rekao je jedan od njih.

Direktor "Tržnice", Dušan Bajić, kaže za Radio 021 da stanje na Detelinarskoj pijaci nije loše, budući da je zakupljeno oko dve trećine tezgi, dok su u zatvorenom delu sva mesta slobodna. Njemu je nepoznanica zbog čega je taj deo prazan, ali je kao jedan od mogućih razloga naveo navike građana i činjenicu da ispred same pijace nema autobuske stanice, budući da je ulica isuviše tesna za to.

"GSP nam je izašao u susret i pomerili su stanicu bliže čošku kod pijace, što opet nešto znači, ali to nije pored pijace, a naš čovek je navikao da siđe ispred pijace, pazari, popne se u autobus i nastavi do kuće, što je logično", smatra Bajić.

I dok je na Detelinari stanje održivo, Temerinska pijaca radi sa manje od petine kapaciteta. Svojevremeno je uličnim prodavcima oko Futoške pijace nuđeno da se besplatno prebace na tezge u ovoj tržnici, ali ona nije uspela. Kako za Radio 021 kažu ovi prodavci, tamo nije bilo zarade.

"Tamo ništa ne može da se proda. Danima smo išli tamo i popodne se vraćali ovde, nismo imali drugog izbora", rekla je jedna od žena koja prodaje u blizini Futoške pijace.

Dušan Bajić potvrđuje da na ovoj pijaci nisu problem zakupci, već nedostatak kupaca. Postojala je i ideja da se "Tržnica" odrekne ovog prostora, ali do konačnog rešenja se ipak nije došlo. Bajić ističe da novu šansu za ovu tržnicu predstavlja potencijalna izgradnja više desetina stambenih obejkata u ovom delu grada.

"Podizanjem broja sa nekih par stotina na par hiljada domaćinstava, evidento je i sigurno da će se nekim delom ta pijaca morati razviti", navodi on.

Dušan Bajić ocenjuje da je trenutna popunjenost tržnica u Novom Sadu sasvim zadovoljavajuća, bez obzira na slabiji promet na Temerinskoj i Detelinarskoj pijaci. Uprkos manjem padu prihoda, Dušan Bajić kaže da se poskupljenje zakupa ne planira. Međutim, "Tržnica" će od skupštine grada zatražiti da im se odobri dizanje cene, kako bi mogli da iskoriste to pravo ukoliko bude trebalo.

  • Genije

    06.08.2010 14:02
    Gde parkirati
    Tacno je da je problem sa Temerinskom pijacom sto jos nema dovoljno zgrada u okolini ali i to sto nema parking pa se na nju moze doci smo peske. Nove zgrade su samo pitanje vremena ali bez parkinga nece ici.
  • Banatic

    06.08.2010 06:39
    Samo cene
    Nije bitno da li je ispred pijace autobus; bitne su cene na istoj. NO, to nije stvar trznice, to je stvar prodavaca na istoj. Zivim na 300 - 400 metara od te pijace i rado bih redovno odpesacio kao i gomila drugih ljudi da su cene razumnije. Ovako, voce i povrce uglavnom kupujem vikendom u velikim marketima.
  • jasna

    05.08.2010 15:39
    Cek, malo! A, da li je iko, pre nego sto su ulozena sredstva u obnovu pijaca, uradio anketu ili proveru o prometu na tim pijacama? Koliko ja znam, iz licnog iskustva, te pijace su uvek bile bar 70% prazne. Da, bas glupo od mene sto postavljam pitanje o rentabilnosti tih pijaca! Glupo je u ovoj zemlji biti uopste zapitan o bilo cemu, jer svaki odgovor tera zapitanog u beznadje i ocaj!!!!!!
    p.s. pre skoro pet godina (ili mozda koja god. vise) isto tako se svakom normalnom cinilo potpuno idiotski otvaranje silnih trgovackih centara, koji sad, uzgred budi receno, zvrje prazni (jedan od primera je i zgrada "Norka" koja je uz silnu rekonstrukciju zatvorena brze nego sto je i otvorena, a onaj zapoceti Partenon kraj "Rodica").... Hm, kako bese ide zakon trzista i kupovine, kupovne moci i tako toga? A, novac? Od zatrpanih novcica nikako da poraste drvo sa novcanicama umesto listova! A, kako bi nas to spasilo!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti