Valjkasti crv u novosadskoj vodi

U uzorku vode za piće, uzetom iz rezervoara fabrike vode gradskog Vodovoda, pronađena je jedna nematoda, odnosno valjkasti crv.

U uzorku vode za piće, uzetom iz rezervoara fabrike vode gradskog Vodovoda, pronađena je jedna nematoda, odnosno valjkasti crv.

Sa Instituta za javno zdravlje, na kojem se analiziraju uzorci, saopštavaju da je valjkasti crv u vodi pronađen juče, te da je nakon sprovedenih tehničkih mera biološka analiza ponovljenog uzorka pokazala da u vodi nema nematoda, kao ni drugih bioloških indikatora.

Na pitanje Radija 021 da li Vodovod može da garantuje Novosađanima da u vodi koju piju nema ovakvih mikroorganizama, šef Službe za odnose s javnošću u tom preduzeću Davor Santrač, kaže da je za kontrolu zadužen Institut za javno zdravlje Vojvodine. "Oni su ta institucija koja ima ovlašćenje da u onom momentu kada primeti da nešto nije u redu s pitkom vodom, odnosno da nije u redu za piće, narede prekid distribucije", kaže Santrač.

Zbog pronalaska nematode, povećana je učestalost uzorkovanja, a Vodovod je pojačao dezinfekciju sistema prerade, pa su moguće manje promene mirisa, boje ili ukusa pijaće vode, kaže Santrač. "Teško je sad definisati precizno koje su promene moguće. Ne možemo licitirati sa vremenom trajanja, a ono što znamo jeste da će doći do manjih promena", navodi Santrač i napominje da to ne znači da će kvalitet vode koji bude distribuiran biti neodgovarajući.

Podsećamo da je, kada su se pre nekoliko dana pojavile informacije o mikroorganizmima u vodi, Santrač izjavio da priča o zagađenju pijaće vode proizilazi iz nečijih interesa da se konstantno dovodi u pitanje kvalitet vode u Novom Sadu i institucija koje vodu kontrolišu.

U saopštenju Instituta za javno zdravlje navodi se da nastavljaju s kontrolom vode uzorkovanjem na 18 mesta duž celokupne distributivne mreže Vodovoda. (D.S.)

  • Mirko Majić

    28.08.2010 11:06
    :(
    Odavde treba otići. Zauvek.
  • genije

    07.08.2010 22:12
    E ako je valjkasti onda je sve u redu! Opasni su oni što se valjaju!
    Ako ga ufatite, dobro ga osmatrajte! Ako počne da se valja i valjuška, zavrnite ventile!
    Ako samo gleda i proteže se, bezbedno je!
    Ali morate gledati dovoljno dugo, da vas ne prevari. Po nekad, prvo samo leže i mašu rukicama. Ne valjaju se uvek odmah!
  • mika

    06.08.2010 17:27
    voda-voda
    Aman ljudi dajte se pameti , voda je potpuno ispravna ako tako kaže direktor Bjelajac pa zna to on, a i njegov potparol Santrač.Pa oni su stručnjaci, ako neverujete pitajte ljude iz Vodovoda pa će vam svi reći.UPOZORENJE-NE DAJTE DECI DA PIJU VODU IZ VODOVODA.Ako nemate para da kupujete vodu u prodavnici obratite se Gradonačelniku i direktoru Vodovoda neka vam pozajme jer oni su puni ko brod.Živeli i srećnooo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti