Robot Marko ide u Dečiju bolnicu

Robot MARKO, dečijeg lica i prijatnog glasa, uskoro će dobiti ruke i noge i kada njegov prototip bude završen testiraće se u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, gde će pomagati deci sa smetnjama u razvoju.
Robot MARKO, dečijeg lica i prijatnog glasa, uskoro će dobiti ruke i noge i kada njegov prototip bude završen testiraće se u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, gde će pomagati deci sa smetnjama u razvoju.

Tim domaćih stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka bi do kraja godine trebalo da završi 'Marka' i tako će Srbija dobiti jednog od prvih medicinskih robota u svetu koji će moći samostalno da vodi dijalog sa ljudima.

Profesor Milan Gnjatović je rekao da su svi detalji sa izgledom robota i njegovim ponašanjem tako izabrani da deci bude lako da uoče sve važne delove tela robota i jezičke informacije koje se mogu javiti u dijalogu sa njim.

Robot MARKO (multimodalni, antropomorfni robot kognitivnih osobina), objašnjava Gnjatović, treba da motiviše decu na terapiji da što duže rade vežbe i da je osnovni cilj da se ona afektivno vežu za robota, kao za bilo koju igračku.

Gnjatović je istakao da je potrebno da se kod dece ostavi utisak da robot ima intencionalnost i zato robot ima glavu s očima koje prate sagovornika, pa izgleda kao da robot uspostavlja vizuelni kontakt. "Oči mogu da iskažu i osnovni skup emotivnih stanja robota, što je jako važno. Robot razume verbalne komande i u skladu sa njima može da pruži odgovor ili da izvede aktivnost, tako da nije samo pasivni učesnik u dijalogu već može i da uzme inicijativu u dijalogu", rekao je Gnjatović, koji je doktorirao u Nemačkoj.

"Marko" će moći da razgovara sa lekarom i detetom, kome će pokazivati na koji način može da izvede neku vežbu. Robot će imati funkcionalne ruke i noge, ali neće moći da hoda, jer će biti na postolju da bi bio stabilniji, s obzirom da će deca moći da se uhvate za njega tokom izvođenja vežbi.

Gnjatović je dodao da "Marko" donosi odluke na više nivoa o tome šta treba da radi i odlučuju kada će se uključiti u dijalog, šta će tom prilikom da kaže i u kom maniru će nešto reći. "Marko" trenutno "uči" na koji način treba da se ophodi sa decom odnosno radi se na njegovim dijaloškim strategijama.

"Marko" će moći da izvodi vežbe fine i grube motorike, što znači da će moći da pomera sve važne delove tela i objekte koji se nalaze na stolu ispred njega. Gnjatović, takođe, kaže da robot ima vizuelni sistem koji je sposoban da prepozna različite objekte oko njega, u smislu da ih identifikuje po boji, obliku i veličini.

"Prototip će biti gotov do kraja godine i nakon izrade biće smešten u Dečiju bolnicu u Novom Sadu, gde će se testirati. Treba imati na umu da robot nije tu da zameni čoveka nego da mu asistira. Robot se ponaša samostalno i adaptivno u izvesnom smislu, ali zadnja reč je uvek ljudska", naglasio je Gnjatović.

On je izrazio očekivanje da će "Marko" biti koristan za decu sa smetnjama u razvoju i dodao da će njegovi tvorci uložiti napore da se koristi i u drugim bolnicama u Srbiji. Projekat finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  • nsnn

    21.06.2015 10:35
    joj srbijo u srednjem veku....
    pa nece robot ukrasti posao (ako oni ista i rade) nasim nadrkanim, neljubaznim, polistrucnim medicinskim radnicima, nego je on samo pomocno sredstvo u radu sa decom, posto je lakse na robotu i uz pomoc robota pokazati deci sta da rade
    al dobro, 90% nasih medicinara nabada onu tastaturu sa 2 prsta posto ne znaju razliku izmedju nje i masine za kucanje, a i racunar im je djavolja naprava, tako da nosite vi ovog robota negde preko , ne vredi ovde nista
  • 20.06.2015 19:56
    Nece raditi ni 2 dana. Niste svesni koji su medicinari nivo. Pink i huj haj. Naravno, cast izuzetcima. Pa pogledajte kretenski nacin zakazivanja u Klinickom centru Vojvodine i Decijoj bolnici.
  • 20.06.2015 17:51
    bravo
    nadam se da ce se za razvoj ovakvih stvari naci vise sluha i novaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti