Održan "Zavičajni dan" u Bukovcu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je otvorio 15. Zavičajni zbor - Kosidba u Bukovcu koji organizuje Zavičajno udruženje "Manjača". 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je otvorio 15. Zavičajni zbor - Kosidba u Bukovcu koji organizuje Zavičajno udruženje "Manjača".


Vučević je tom prilikom rekao da mu je drago što toj manifestaciji prisustvuju i zvanični predstavnici Republike Srpske i da im je zahvalan što su se pridružili pomenutom Zboru.

"Svojim prisustvom, prvenstveno Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i njegovog direktora Mlađena Cicovića, Republika Srpska je pokazala da podržava ovu manifestaciju, jer ipak je najveći broj ljudi ovde okupljen poreklom odatle, odnosno sa teritorije Bosne i Hercegovine", rekao je Vučević.

On je naglasio da svi krajevi u kojima su živeli naši sunarodnici, bilo na teritoriji Vojvodine, bilo preko Drine, zaslužuju da, kako je rekao "čuvaju uspomene, običaje i kulturu naših predaka".  "To je naš ponos, naš identitet i nešto što ostavljamo budućim generacijama", rekao je Vučević i proglasio manifestaciju otvorenom.

Organizovane su sportsko-viteške discipline, bogat kulturno-zabavni program, trka konja i takmicenje u košenju trave.

Na takmičenje u košenju trave došli su kosci iz Mrkonjić Grada, Bosanskog Petrovca, Kupresa, sa Rajca, Ivanjice, Smedereva, Ljiga, Batajnice, Bačkog Dobrog Polja i drugih mesta.

  • Manjina 57

    22.06.2015 10:20
    Svima koji nisu bili, a napadaju
    Bio sam na ovoj manifestaciji i oduševio sam se sa onim što sam video. Svaka čast organizatorima! Nema dovoljno mesta da se ovde ispriča sve šta je tamo bilo, neka novinari napišu opširniji izveštaj, to je njihov posao. Ja bih samo naglasio ponovo, da smo svi mi od nekud došli, neko pre 1000, neko pre 200 a neko pre 20 godina, kakve to veze ima? Treba da sačuvamo uspomenu na stari zavičaj, kao i stare običaje i tradiciju, to radi ceo kulturni svet. Ako npr. u Nemačkoj ili Holandiji organizuju manifestaciju vezanu za stare zanate, to je O.K., a kada se to radi kod nas, onda je to nametanje kulture neke manjinske grupe većinskoj kulturi? Baš smo licemerni! A što se uniforme tiče, i to je bilo sasvim na mestu, pevali su himnu Bože pravde u 3 (ili 4?) glasa, i to na zavidnom umetničkom nivou. Bukovčani, svaka vam čast, dolazim i dogodine! (Ja sam inače poreklom Kuman, i ponosan sam na svoje poreklo; ako neko uopšte zna ko su bili Kumani: stari ratnički narod, osnivači Kumanova, a i sela Kumane).
  • Ex Chapman

    22.06.2015 08:36
    čemu uniforme?
    A zašto su se obukli u uniforme? Jel to neki pokušaj operetske adaptacije marša Na Drinu? Sramota je da takve vaške nose uniformu oficira srpske vojske i to iz njenog najslavnijeg perioda.
  • Gradjanin

    21.06.2015 19:00
    kultura
    Jedno je tradicija i obicaji brdjana a kultura nesto sasvim drugo.Pokusaji da se teritorijalni obicaji jednog dela naroda implementiraju kao tradicija i kultura celokupnog srbskog naroda samo pokazuje nivo aktuelne vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti