Rekonstruisan vrelovod na Naselju, ali ne i na Limanu

"Novosadska toplana" završila je u predviđenom roku rekonstrukciju vrelovoda na Bulevaru Slobodana Jovanovića, a u narednim danima treba očekivati da radnici "Puta" asfaltiraju površine raskopane zbog ovih radova.

"Novosadska toplana" završila je u predviđenom roku rekonstrukciju vrelovoda na Bulevaru Slobodana Jovanovića, a u narednim danima treba očekivati da radnici "Puta" asfaltiraju površine raskopane zbog ovih radova.

Direktor Toplane, Vladimir Jelić, kaže da se ovom investicijom postiže kvalitetnija i sigurnija isporuka toplotne energije za stanovnike Novog naselja. Tome će doprineti i ugradnja četiri nova šahta s 12 zatvarača, kaže Jelić. "To je izuzetno bitno jer je ovaj teren Novog naselja ranije imao brojne havarije. Nakon ugradnje novih vrelovodnih cevi te havarije će u potpunosti izostati, a i ukoliko se dese u nekoj budućnosti, narednih godina, tada neće biti praksa kao do sada da se zbog havarije isključuje celo Novo naselje, nego ćemo isključivati samo one objekte, bukvalno nekoliko zgrada, koje su najbliže havariji", objašnjava Jelić.

Rekonstrukcija dotrajalog vrelovoda na Bulevaru Slobodana Jovanovića, u dužini od 1.100 metara, predstavlja jednu od najvećih investicija "Novosadske toplane" u ovoj godini, koju je sa 122 miliona dinara to preduzeće finansiralo iz sopstvenih izvora.

Ipak, Toplana nije u potpunosti realizovala plan investicija za ovu godinu, pa je pitanje u kojoj će meri uspeti da preduprede havarije koje tokom zime mnoge Novosađane ostavljaju bez grejanja. Tako, na primer, nije rekonstruisan toplovod u Fruškogorskoj ulici, što je najavljeno pre tri meseca, ali Vladimir Jelić ističe da je plan investicionih aktivnosti za ovu godinu u mnogome ispoštovan.

"U nekim delovima nismo radili, iz razloga što nije bilo dovoljno sredstava da se to učini. Nadam se da ćemo sledeće godine uspeti to da uradimo. Međutim, naši radovi su vezani i za Vodovod i za putnu mrežu, tako da očekujemo od Zavoda za izgradnju grada, koji je koordinator, da ćemo sledeće godine uspeti da se organizujemo", kaže direktor "Novosadske toplane".

Dodajmo da su stručnjaci iz Toplane tokom prošle zime isticali da su havarije posledica činjenice da se proteklih godina malo ulagalo u obnovu vrelovodnog sistema. To konkretno znači da se od postojećih 206 kilometara vrelovodne mreže godišnje obnavljalo svega dva do tri kilometra. Godišnje je potrebno zameniti bar duplo više cevi, jer vrelovodna mreža u nekim delovima grada nije menjana 40 godina. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti