Besplatni udžbenici u školama od septembra

Besplatni udžbenici za đake prvog i drugog razreda osnovnih škola trebalo bi da budu dostavljeni školama u Novom Sadu početkom septembra.  
Besplatni udžbenici za đake prvog i drugog razreda osnovnih škola trebalo bi da budu dostavljeni školama u Novom Sadu početkom septembra.

Načelnik Školske uprave za Južnobački okrug Petar Viđikant, kaže da je akreditovano 20 izdavača, kako bi učiteljima imali širi izbor potrebnih knjiga, što ne garantuje i njihov kvalitet.

"To je trebalo da proizvede kvalitetnije udžbenike, mada, nažalost, još nije takva situacija, ima dosta konfuzije, ali definitivno izbor je mnogo širi, tako da profesori, nastavnici i učitelji imaju daleko širi izbor", smatra Viđikant.

Prošlogodišnje pravilo da se udžbenici vraćaju, a radni listovi ostaju kod učenika i dalje važi. Međutim, roditelji učenika drugog razreda moraće da kupe knjige za izborne predmete, kao i za strani jezik. Na listi besplatnih udžbenika nisu ni lektira, pojedina izdanja zbirki zadataka, testova i radnih svesaka.

Podsećamo, ova akcija počela je prošle godine, kada je Ministarstvo prosvete finansiralo besplatne udžbenike za 80.000 pravaka u Srbiji. Ministarstvo je tada sa izdavačima sklopilo ugovore po kojima je cena udžbenika u odnosu na maloprodajnu niža do 30 odsto.

  • mixsailo

    07.09.2010 20:00
    Eh te puste knjige.
    Ministar nam je blagosloven čovek,ajd kad već nema leba,mislim kad većina populacije u državi nema da jede bar deca mogu da imaju knjige za dž.Ministre kad umreš tražićemo tvoju ikonu,a možda budemo slavili i Žarkovdan,nikad se ne zna!
  • 02.09.2010 06:37
    Koji besplatni udzbenici?????
    U Novom Sadu djaci prvaci dobijaju besplatno samo udzbenike iz matematike i srpskog a sve ostalo kupuju roditelji!!!!
    Ako vec na sva zvona objavljujete da su udzbenici BESPLATNI onda ih i dajte deci!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.