Otvorio se nov vrtić na Klisi, jedinstven u Novom Sadu

Zbog velikog interesovanja Novosađana, kamenički vrtić "Mala škola" otvorio je nove prostorije na Klisi.
Zbog velikog interesovanja Novosađana, kamenički vrtić "Mala škola" otvorio je nove prostorije na Klisi.

Na Klisi već dugo postoji problem nedovoljnog kapaciteta državnog vrtića, pa je vlasnica predškolske ustanove "Mala škola" odlučila da posle 20 godina uspešnog rada u Sremskoj Kamenici otvori nove prostorije upravo u ovom delu Novog Sada, u ulici Nizijska 1b.

"Mi već godinama prevozimo decu iz Novog Sada u vrtić u Kamenici našim kombijem. Uz profesionalnog vozača i vaspitačicu koja je sa njima oni prevoz doživljavaju kao mini ekskurziju i uživaju u tome. Međutim, kako se u poslednje vreme ukazala potreba za privatnim vrtićem na Klisi, želeli smo da sugrađanima i njihovoj deci omogućimo dodatne prostorije, kao i prevoz iz svih delova grada", kaže za 021 Olga Trifunović, osnivač i vlasnica Predškolske ustanove i razvojnog savetovališta "Mala škola".

Iako je godinama radila kao vaspitačica u Radosnom detinjstvu, Olga je želela da svoja znanja, ideje i iskustva obogati, pa je završila studije psihologije i počela da se bavi transakcionom analizom. 1995. godine otvara "Malu školu" u Sremskoj Kamenici i razvija sopstveni model rada sa decom i roditeljima. Trenutno radi kao psiholog i savetnica u psihoterapiji.

"Naša osobenost je rad na primarnoj psihološkoj prevenciji kod dece. To znači da pomažemo deci da razviju realan i zdrav odnos prema sebi, drugima i svetu oko sebe", priča ona za 021.

Kroz psihološke radionice, koje su sastavni deo vaspitno-obrazovnog rada, deca se osposobljavaju za nenasilnu komunikaciju, ali i za veštinu zalaganja za sebe i svoja prava. Radionice emocionalnog opismenjavanja pomažu deci da prepoznaju, imenuju, prihvate i adekvatno reaguju na osećanja, čime se razvija njihova emocionalna inteligencija.

"Program za podsticanje samopoštovanja pomaže deci da formiraju sliku o sebi. Imati samopoštovanje znači držati do sebe, verovati u sebe, dopustiti sebi greške i na njima učiti, poštovati druge, prihvatati svoje dobre i loše strane, misliti pozitivno, imati dobar odnos prema drugima, ali i ispunjavati obaveze i prihvatiti odgovornost, jer je to ono što deca savladaju u okviru programa za podsticanje samopoštovanja", objasnila je Trifunović rad sa decom u vrtiću "Mala škola".

Koliko je "Mala škola" specifična svedoči i podatak da se pored radionica za decu, organizuju i radionice za roditelje. "Mala škola roditeljstva" podrazumeva 6 susreta sa roditeljima, gde se roditelji upoznaju sa adekvatnim vaspitnim stilom, savetuju se ukoliko primete da postoji neki problem, i dobijaju podršku kada žele detetu da pomognu da prevaziđe neki strah ili neko problematično ponašanje.

"Mala škola" je vrtić specifičan i po tome što je orjentisan na kontakt sa društvenom sredinom, te deca često izlaze iz okvira prostorija i dvorišta vrtića. Organizuju se odlasci na bazen, u pozorište, na izložbe, koncerte i dečije manifestacije u gradu. Deca se posebno raduju odlasku u Kamp životnih veština jer tamo uživaju u raznim pustolovinama.

Još jedna važna pogodnost koju ova ustanova nudi je i mogućnost ostvarivanja prava na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, od strane Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu. Roditelji koji svojoj deci žele da obezbede mesto u ovom jedinstvenom vrtiću, mogu kontakte potražiti na fejsbuk stranici "Male škole" ili se javiti direktno preko mejla pumalaskola@gmail.com i telefona 021/465-412, odnosno 065/88-35-850. (Gordana Ćosić)

  • Mama

    01.10.2015 09:02
    Divan vrtić,Bila sam neki dan na predavanju o zdravoj ishrani u okviru grupe Fb Mame Novosadjanke,i imala prililku da pogledam unutrasnjost.Divno,odiše toplinom.
  • jedna mama

    29.09.2015 09:33
    Vrlo sam zadovoljna
    Odličan pristup deci i odličan pristup roditeljima. Zadovoljstvo je imati priliku i učiti od gospođe Olge. Higijena, hrana i osoblje vrtića za svaku pohvalu. Nove prostorije, nov nameštaj, nove igračke, podno grejanje, prevoz organizovan, dvorište uređeno..raj za decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.