DS: Rasprava i peticija za ukidanje izmena urbanističkog plana

Gradski odbor Demokratske stranke u saopštenju zahteva od gradske vlasti da odmah zaustavi postupak promene urbanističkog plana za područje centra i šireg centra Novog Sada.
Gradski odbor Demokratske stranke u saopštenju zahteva od gradske vlasti da odmah zaustavi postupak promene urbanističkog plana za područje centra i šireg centra Novog Sada.

DS to traži jer su, kako kažu, predložene izmene u suprotnosti sa urbanističkim identitetom grada i interesima i potrebama građana.

"Najavljenim izmenama značajno se otežava funkcionisanje saobraćaja u gradu, a parkiranje čini gotovo nemogućim jer se ukida više od 200 postojećih parking mesta. Privatni investitori na lokaciji sadašnjih parkinga žele da grade objekte velikih gabarita, što će izazvati dodatno opterećenje za već napregnutu infrastrukturu, a u špicevima i potpuni saobraćajni haos. Opisanim izmenama javni interes se neskriveno  podređuje interesima krupnog kapitala, a takve urbanističke zahvate mogu inicirati ili potpune neznalice ili korumpirani političari. Pozivamo gradonačelnika Miloša Vučevića da sam kaže u koju od te dve grupe spadaju on i njegovi saradnici u Gradskoj kući", poručuju u GO DS.

Kako dodaju, aktuelna vlast u Novom Sadu za sada istrajava u "nameri da 'prekroji' centar grada po svom neukusu i potrebama svojih tajkuna, što je nedvosmisleno pokazala poslednja sednica Komisije za urbanističke planove Skupštine grada koja je u petak usvojila predlog izmena Plana generalne regulacije područja omeđenog bulevarima Evrope i Cara Lazara, Stražilovskom i ulicom Žarka Zrenjanina, Bulevarom Mihajla Pupina, Jevrejskom i Futoškom ulicom.

"Predloženim izmenama parkiralište kod Spensa postaje parcela za gradnju višespratnog objekta, a privremeno parkirališta kod Glavna pošte i okolne parcele postaju plac za stambeno-poslovni kompleks ukupne površine 45.000 kvadratnih metara, sa soliterom od 13 spratova. I mada izmene regulacionog plana još nisu usvojene, privatni investitor u medijima promoviše projekat budućeg kompleksa i najavljuje početak gradnja, što ukazuje na to da je sve već dogovoreno sa Gradskom kućom", smatraju u DS.

Gradski odbor Demokratske stranke poručuje da će tražiti da se o ovoj temi raspravlja na narednoj sednici Skupštine grada, a organizovaće i prikupljanje potpisa građana za peticiju kojom će se od gradske vlasti tražiti da odustane od najavljenih promena Plana generalne regulacije.

"Građani, stručna javnost i opozicione političke partije zajedno mogu da zaustave dalju devastaciju Novog Sada", navode u Demokratskoj stranci.

  • 13.09.2015 21:57
    Žuti, da li vi imate veze sa izgradnjom Lupusa i Pariskog magazina u starom jezgru grada? Ko je tada bio gradonačelnik?
  • 13.09.2015 21:46
    Već se radi na toj lokaciji! Pokrivena je fasada susedne zgrade i nekadašnja zgrada banke je zastrta. Tako su i Pečurku sredili tokom lepa, na brzaka, pa će i ovo! Kako ono rekoše, srpska Atina?
  • Milija Kukić

    13.09.2015 21:11
    Svi su isti
    Gradonačelniku Igoru Pavličiću sam pisala o podizanju zgrade, čije terase bukvalno vise iznad mog dvorišta .Ništa nije preduzeto, zgrada napravljena , još sam izvestila građevinsku inspekcijui JP Urbanizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti