Menu 021

Obnavlja se deo kasarne u Petrovaradinu

Vojska Srbije nedavno je započela obnovu fasade i sanaciju krovne konstrukcije na objektu pekare i donjeg provijantskog magazina, koji je duže bio ograđen zaštitnom trakom zbog opasnosti od pada fasade.
Novi Sad 14.09.2015. | 05:07
Vojska Srbije nedavno je započela obnovu fasade i sanaciju krovne konstrukcije na objektu pekare i donjeg provijantskog magazina, koji je duže bio ograđen zaštitnom trakom zbog opasnosti od pada fasade.

Objekat se nalazi na Kameničkom putu 1 u Petrovaradinu i deo je prostorno-kulturno-istorijske celine Gornja i Donja Petrovaradinska tvrđava s podgrađem, a reč je o kulturnom dobru od velikog značaja.

"Objekat je sastavni deo vojnog kompleksa Donje tvrđave", kaže za "Dnevnik" portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković. "Taj jednospratni objekat je dograđen između dva svetska rata na sačuvane delove autentičnog sklopa i novi je deo magazinskog prostora. Od autentičnog sklopa provijantskog magazina, građenog u prvoj fazi izgradnje Tvrđave – a može se videti na kartama iz 1739. godine i 1750. godine – danas su sačuvane centralna zgrada i zgrada provijantskog magazina.

Prema njenim rečima, delovi Bastiona Svetog Karla s Provijantskom  kapijom, izgrađenog u drugoj polovini 18. veka, srušeni su i rekonstruisani u dva navrata tokom dvadesetih godina 20. veka, usled gradnje Mosta kraljevića Tomislava i neposredno pred Drugi svetski rat zbog trasiranja  Kameničkog puta.

"Sva tri objekta međusobno su povezana na nivou prizemlja, dok je na nivou sprata glavna zgrada izdvojena kao zasebna celina. Objekat na kojem se trenutno radi ima pravougaonu osnovu. Konstrukcija je savremena, fasade su ravno malterisane i obrađene po uzoru na ostale objekte – zgradu pekare i donjeg magazina. Korišćeni su slični fasadni elementi: venci, ramovi oko prozora i pilasteri, ali su njihove forme svedenije", objašnjava Zeković.

  • 14.09.2015 06:04
    I verovatno se sređuje zato što je vojska dobila dozvolu da ga proda. Kao i kasarnu u Futoškoj, koju im je sadragio Franja Josif i druge stare vojne zgrade koje bi trebalo da budu pod zaštitom i pretvore se u javna zdanja.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest