Viđikant: Dobri učitelji lako sa inkluzijom

Obuku za inkluzivno obrazovanje dece saposebnim potrebama ovog leta su prošli učitelji i nastavnici iz više od polovine od 143 škole u Školskoj upravi Novi Sad.  
Obuku za inkluzivno obrazovanje dece sa posebnim potrebama ovog leta su prošli učitelji i nastavnici iz više od polovine od 143 škole u Školskoj upravi Novi Sad.

Ona je bila organizovana u vidu seminara, a predavanja, kao i stručni pedagoški nadzor, biće nastavljeni tokom cele školske godine, kaže za Radio 021 načelnik Školske uprave, Petar Viđikant.

"Obaveza je bila da iz svake škole bude po pet učitelja, odnosno nastavnika, kao i direktor škole. Slobodno mogu da kažem da je obuku prošlo više od polovine škola, kao i da će u toku septembra ostatak biti obučen. Takođe, nastavnici koji primaju učenike prvih razreda će proći kroz dodatne seminare", rekao je on.

Viđikant je odbacio optužbe sindikata prosvetara da je inkluzija dece sa specijalnim potrebama nemoguća jer nisu dovoljno obučeni, a odeljenja su isuviše brojna. Prema njegovim rečima, norma po kojoj u razredu može biti maksimalno 34 učenika, pri čemu se dete sa posebnim potrebama računa kao dva đaka, bliska je normama koje vladaju u zemljama Evropske unije.

"Taj argument da li ima puno ili malo dece vezan je za onu priču da li je neko dobar ili loš učitelj. Dobrom učitelju 32 dece nije mnogo, a lošem je mnogo i dvoje dece. Postoje uređene zemlje sa školskim sistemom gde je prosečan broj đaka iznad trideset. U našoj školskoj upravi prosek je još uvek na nivou 23 đaka. Postoje ekstremniji slučajevi gde odeljenja broje po 30 učenika, ali to nije pravilo", ocenio je Viđikant.

 

  • anagard

    20.09.2010 19:55
    danas svako moze biti nacelnik Skolske uprave!!!!!!!???????izgleda da nas obrazovni sistem vec godinama ne funkcionise!!!
  • pcelica Maja

    06.09.2010 21:01
    Viđikant: Dobri učitelji lako sa inkluzijom
    Broj dece u odeljenju u EU?
    "...norma po kojoj u razredu može biti maksimalno 34 učenika, pri čemu se dete sa posebnim potrebama računa kao dva đaka, bliska je normama koje vladaju u zemljama Evropske unije." Stvarno?!
    Molimo pogledajte link (4.2 i 4.3):
    http://www.education.ie/admin/servlet/blobservlet/des_educ_trends_chapter04.htm
  • Branislava

    06.09.2010 16:40
    malo realnih podataka
    http://www.education.ie/admin/servlet/blobservlet/des_educ_trends_chapter04.htm

    Na sledecem sajtu nalaze se podaci o broju ucenika i standardima u evropskim zemljama, rekla bih da Petar Viđikant, u najmanju ruku, nije dobro obavešten. Volela bih da mu čujem mišljenje nakon samo mesec dana rada u učionici sa 30 đaka i samo jednim detetom sa posebnim potrebama, i volela bih da ga vidim kako primenjuje sva silna znanja stečena na seminarima o inkluziji. Čini se da su prosvetne vlasti čvrsto rešene da unište prosvetu, ipak je teže šišati obrazovane ovce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti