Ograđivanje Dunavskog parka do proleća

Nakon čestih incidenata u Dunavskom parku, koji su kulminirali ubistvom labudova, svojevrsnih simbola Novog Sada, gradske vlasti i javna preduzeća obećavaju da će se Dunavski park uskoro ograditi.
Nakon čestih incidenata u Dunavskom parku, koji su kulminirali ubistvom labudova, svojevrsnih simbola Novog Sada, gradske vlasti i javna preduzeća obećavaju da će se Dunavski park uskoro ograditi.

ZIG je još 2009. godine investirao u izradu projektne dokumentacije za parterno i hortikulturno uređenje Dunavskog parka, u skladu sa uslovima dobijenim od "Gradskog zelenila" i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Taj projekat nosi zvaničan naziv "Glavni projekat parternog uređenja Dunavskog parka" i u njemu je još 2009. navedeno da ovaj spomenik prirode treba ograditi. Projektom je još predviđena rekonstrukcija staza, ulaznih stepeništa i kamenih potpornih zidova, izgradnja ograde oko parka i oko jezera, postavljanje klupi, kanti i zaštitnih stubića, izgradnja nove česme na mestu postojeće i postavka metalne horizontalne zaštite oko drveća na pešačkim stazama. Međutim, zbog nedostatka novca, taj projekat se parcijalno realizovao godinama, zavisno od budžeta za svaku godinu pojedinačno.

"S obzirom na to da je projektna dokumentacija pripremljena, Gradsko zelenilo, kao preduzeće zaduženo za održavanje parkova, trebalo bi da svoju inicijativu uputi ka Gradu, Pokrajini, ali i Republici, kako bi se što pre obezbedila potrebna sredstva za radove na uređenju Dunavskog parka", rekli su za 021 u ZIG-u.

Iz "Gradskog zelenila" pak poručuju da su trenutno u toku razgovori sa Gradom i ZIG-om da se do proleća definitivno park ogradi.

"Zbog veoma čestih incidenata koji se dešavaju u noćnim satima u Dunavskom parku, "Gradsko zelenilo" je pokrenulo inicijativu za postavljanje ograde oko celog parka, kao i kapija na svih šest ulaza u park. Naš predlog je da se kapije noću zaključavaju, što je uobičajena praksa u mnogim parkovima širom sveta koji su pod zaštitom države. Nadamo se da ćemo radove završiti do proleća, kada će se u Dunavski park useliti nov par labudova", kaže za 021 Ivan Nožinić, portparol ovog javnog preduzeća.

Inače, Dunavski park je stavljen pod zaštitu kao prirodno dobro od velikog značaja i svrstan u II kategoriju zaštite kao spomenik prirode. Prema rečima Ivana Nožinića, kada se spominju incidenti u ovom parku, ne radi se samo o poslednjem kada je čopor pasa lutalica zaklao tri labuda. "Mnogo je slučajeva uništavanja parkovskog inventara i zelenila, nasilničkog ponašanja, a u blizini dečijeg igrališta u noćnim satima se okupljaju i narkomani", rekao je on.

Reporteri portala 021.rs imali su prilike da se uvere u tvrdnje iz Zelenila, te smo u Dunavskom parku pronašli nekoliko narkomanskih "štekova" kao i takozvano "narkomansko drvo". Iako se trude da ukažu na potrebu dezinfekcije i čišćenja ovih delova parka, čuvari u parku imaju veoma mala ovlašćenja.

Naime, ukoliko primete da se neko od posetilaca "ne ponaša u skladu sa Pravilnikom o korišćenju Dunavskog parka", imaju obavezu da ga opomenu, a ako se posetilac ogluši o opomenu, čuvar je dužan da pozove policiju. Česti su i napadi na čuvare, ali će to uskoro biti rešeno, tako što će, po Zakonu o zaštiti prirode, oni dobiti status službenog lica. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Nemanja

    27.10.2015 10:08
    Šta god bio problem, nema sumnje da će grad da nađe najretardiranije rešenje. Ograđivanje parka je totalna glupost i nijedan normalan čovek ne treba to da podrži. Time se skreće pažnju sa pravog problema - a to je da bi dva čuvara realno trebalo da budu dovoljna da čuvaju površinu fudbalskog terena, uz ponekui patrolu koja bi mogla ponekad da prošeta kroz park. Kao drugo, to će nepovratno naružiti park. A nakon pola godine radova, završiće ogradu koja će konstantno biti slomljena na 10 mesta usled lošeg kvaliteta, a neko će strpati gomilu para u džep. I konačno, to nikog živog ispod 60 godina neće sprečavati da uđe, ako ne bude čuvara - što znači da su bila dovoljna ona dvojica sa početka komentara, ali samo ako rade svoj posao.
  • nsnn

    27.10.2015 09:32
    policija ? komunalna policija ? obezbedjenje parka koje placa zelenilo ? (a mi placamo i policiju i ove sumare i zelenilo) neko od njih nesto ? nista a ? nema veze, rokaj ogradu, i to mi placamo....
  • 26.10.2015 21:38
    @Anonimus Ovde bi svi nesto ili nekoga da zabranju
    U New Yorku, u Central parku krstare policijske patrole na konjima, to znaju svi posetioci, pa retko kome padne na pamet da napravi neku glupost. Ne možemo se mi uporediti sa njima. Mi smo totalno neuporedivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti