Ništa od provere psihičkog stanja nastavnika

Da li u novosadskim školama rade osobe koje zbog svog psihičkog stanja nisu za taj posao i dalje se neće proveravati u periodičnim i obavezujućim kontrolama zaposlenih koji rade s decom.  
Da li u novosadskim školama rade osobe koje zbog svog psihičkog stanja nisu za taj posao i dalje se neće proveravati u periodičnim i obavezujućim kontrolama zaposlenih koji rade s decom.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić, kaže za Radio 021 da sprovođenje periodičnih kontrola sprečava činjenica da one nisu zakonski obavezujuće, kao u nekim drugim zemljama.

"Mi smo pokušali da u razgovoru sa sindikatima dođemo do toga da eventualnim potpisivanjem nekog sporazuma utvrdimo da se zdravstveni pregledi vrše periodično, na tri - četiri godine i da se obezbedi finansiranje od strane lokalne zajednice i škole", kaže član Gradskog veća zadužen za obrazovanje. On dodaje da je pozitivno što je zakonski dobro regulisana provera učitelja, nastavnika i profesora prilikom prvog zapošljavanja, ali da je problem što su mnoga uverenja stara po nekoliko decenija.

Podsetimo da je još polovinom maja okružni načelnik Školske uprave, Petar Viđikant, za Radio 021 izjavio da je izrada pravilnika, koji bi regulisao povremene kontrole zaposlenih u prosveti, u završnoj fazi.

Dodajmo da je tada, zbog sumnje da je seksualno zlostavljao učenike, uhapšen nastavnik geografije Ivan M. Š. koji je predavao u osnovnim školama "Veljko Vlahović" iz Šangaja i "Jovan Dučić" iz Petrovaradina. Osumnjičeni nastavnik se od tada nalazi u pritvoru. (D.S.)

  • 08.09.2010 22:14
    Prosvetni radnici umeju stvarno malo da polude tokom godina.... Npr na FTN-u ili Fakultet tehnickih nauka za one koji ne znaju, postoji profesor koji se obraca sebi u trecem licu... prvi dan predavanja je dosao i prvo sto mu je izaslo iz usta bilo je "profesor vas pozdravlja" a imajte na umu da je on profesor.... e sada vas pitam, da li je to normalna osoba??????
    Ali kao sto je vec neko rekao... kada bismo zahtevali od nasih prosvetnih radnika takve analize... mi ne bismo imali prosvetnih radnika.... tek po koji bi prosao te testove.....
    mislim da se svi secamo osnovne, srednje skole pa i fakulteta..... i mislim da svi znamo bar jednog profesora koji ne bi prosao ni kroz vrata te sobe u kojoj bi se testovi organizovali, koliko je lud.....
  • Sosa

    07.09.2010 15:52
    Svako radno mesto zahteva proveru psihickog stanja radnika.
  • sanja

    07.09.2010 05:04
    Stvarno mislim da nije dovoljno zavrsiti fakultet da bi bio prosvetni ili zdravstveni radnik...za to ipak treba mnogo vise...Poznavanje decije psihologije "nasih" prosvetara(ukljucujuci tu i pedagoge i psihologe,direktore skola...) ne zelim ni da komentarisem...KATASTROFA.Izvinjavam se manjini kojoj svaka cast...koji svoj posao rade valjanao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti