Komunalci ponovo najavljuju štrajk

Pokrajinski i republički sindikati komunalaca najavili su štrajk ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi i iz procesa usvajanja ne povuče novi Zakon o komunalnim delatnostima.
Pokrajinski i republički sindikati komunalaca najavili su štrajk ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi i iz procesa usvajanja ne povuče novi Zakon o komunalnim delatnostima.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata komunalaca Novog Sada, Zorana Radosavljevića, novim zakonom bila bi omogućena privatizacija javnih komunalnih preduzeća što bi štetilo, kako ovim firmama, tako i građanima.

"U slučaju da preduzeća odu u privatne ruke, cena komunalnih usluga će biti daleko veća, a kvalitet usluga će verovatno ostati isti. Drugo, taj privatnik, kada izgubi interes, jednostavno će napustiti preduzeće", tvrdi Radosavljević.

On ističe da je dosta odredbi novog zakona nejasno. "Prvo, nije nam jasno šta će nam Republička direkcija za komunalne delatnosti, koja sigurno košta, a već imamo Privrednu komoru Srbije. Ujedno, postavlja se pitanje imovine, jer su u preduzeće ulagali, kako radnici, tako i sama firma", smatra Radosavljević.

Novosadskim komunalcima odgovara štrajk

Radosavljević ističe da bi gradskom sindikatu odgovaralo da se održi protest. "S obzirom da od januara, posle naših protesta i štrajkova, do danas nije potpisan nijedan kolektivni ugovor kod poslodavca, a prošli su svi zakonski rokovi. U međuvremenu je dogovoreno da ćemo razgovarati i o zaradama koje su nam umanjene mimo preporuke Vlade Srbije, od 5 do 15 procenata, što se do sada nije dogodilo", kaže Radosavljević.

Protest bi trebalo da se održi 27. septembra, ukoliko zahtevi komunalaca ne budu ispunjeni. Novosadski sindikat obuhvata oko šest hiljada komunalnih radnika.

  • ns dobrica

    05.09.2010 18:26
    E pa nije tako Set! Oni sebi zele dobro i tu se ogleda njihova velicina.
    Ovo je mali grad i zar nije lepo da nam nasi dragi sugradjani koji su tu gde su nasim glasovima, budu malo bogatiji nego sto su bili pre dolaska na vlast. A gradjanska solidarnost je bitan faktor evropskih vrednosti. Treba da podrzimo njihovu zelju da im bude bolje a oni bogatiji. Predlazem im novi slogan za sledece izbore. Srbija je Miskovic!Novi Sad smo mi! A vi ste tu zbog nas!
  • 04.09.2010 21:16
    Bolidarijum
    Bolidi, a mi koji smo glasali jos veci ...... Ja necu ni placati komunalne usluge posto se u mom kraju trava vise ne sisa, smece je na sve strane. Bas me briga za DS kao i njih za mene. Da imam priliku iselila bih se iz ove Ludaje.


  • set

    04.09.2010 18:13
    Ih, pa ovi bi i mamu prodali! Sve su privatizovali, prodali svojima tajkunima ostala su javna preduzeca! E koliko se tek moze tu zaraditi...
    Ja jednostavno ne mogu da verujem da su me z.....li pa sam glasao za njih.
    Zamisli Bekov Parking, Kosticev vodovod, Miskoviceva Cistoca, Forcankin GSP...
    Sve kako jel kazu transparetno...
    Pa ni Milosevicu nije uspelo da unisti sto su ovi uspeli.
    Talentovani eksperti... Samo motku i po njima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti