Na Novom naselju žurkom za decu spasavaju dečije igralište

Grupa roditelja sa Novog naselja organizuje zabavu za decu u okviru akcije za spasavanje dečijeg igrališta i terena, jer ne žele da dozvole da još jedna zelena površina ode u privatne ruke.
Grupa roditelja sa Novog naselja organizuje zabavu za decu u okviru akcije za spasavanje dečijeg igrališta i terena, jer ne žele da dozvole da još jedna zelena površina ode u privatne ruke.

Ovo igralište nalazi se između ulica Partizanskih baza i Stevana Hristića, ali ta parcela je prema planu Grada predviđena za izgradnju stambene zgrade. Ona još uvek nije prodata, ali je na sajtu ZIG-a stavljena u ponudu, te stanovnici ovog dela Novog naselja strahuju da bi se, ukoliko do prodaje parcele dođe, zauvek izgubila ova za decu važna zelena površina. Zbog toga su se građani udružili i rešili da pokrenu peticiju da se promeni namena te parcele da bi ona ostala zelena površina, objasnila je za 021 Marija Prijić Sladić, jedna od organizatora ove akcije.

"U tom delu Novog naselja, kod MZ "Gavrilo Princip", između Futoškog puta i Bulevara Jovana Dučića, uopšte nema takvih zelenih površina, ova je jedina, ali eto predviđena je da bude zgrada jednog dana. Postoji procedura kada građani ili mesna zajednica pokrenu inicijativu i skupe što više potpisa da se promeni namena parcele, te da na primer postane sportsko rekreativna parcela ili slično. Taj postupak se zove Inicijativa za promenu namene građevinskog zemljišta i, da ne bi ispalo da idemo od vrata do vrata i sakupljamo potpise, organizovali smo jednu zabavnu akciju kako bismo pokazali da ova livada-igralište itekako znači našoj deci", rekla je ona.

Akcija sakupljanja potpisa i takozvana dečija žurka održaće se u nedelju, 15. novembra, od 11 do 13 sati na igralištu između ulica Partizanskih baza i Stevana Hristića. Mališane će zabavljati treneri Školice sporta "Olee" i Haos animatori, koji su podržali ovu akciju. Dok se deca budu zabavljala odrasli će moći da potpišu peticiju za očuvanje ove zelene oaze. Da se ovoj inicijativi pridružuje sve više Novosađana, pokazuje to što su se akciji pridružili i Novo kulturno naselje i Mame Novosađanke, odakle poručuju da "ovaj problem postoji u celom Novom Sadu te da svi građani treba da se udruže i spasu što više dečijih igralište dok je još vreme".

Prema urbanističkom planu, na ovoj parceli predviđeno je da bude izgrađena poslovno stambena zgrada, sa prizemnom garažom i parkingom. Na sajtu ZIG-a jasno stoji da je ova parcela ponuđena za prodaju, ali prema informacijama iz MZ "Gavrilo Princip", ZIG je u dopisu naveo da će se taj teren "nivelisati kada se na proleće budu sređivala dečija igrališta", te se može doći do zaključka da ga još niko nije kupio.

"Ta predviđena zgrada bi potpuno pojela ovu parcelu. Deca zaista više ne bi imala gde da se igraju, osim u dvorištima vrtića, a tamo su na mnoge načine organičena. Onog momenta kad Grad to proda privatnom vlasniku mi više ništa nećemo moći da uradimo", rekla je Marija Prijić Sladić.

Koliki problem predstavljaju situacije kada Grad proda zemljište privatnim vlasnicima, svedoče brojni slučajevi po gradu gde masovno ta privatna gradilišta godinama stoje nedovršena, te se tu stvaraju svojevrsne deponije i rugla grada, kojima apsolutno niko, osim njihovih vlasnika, ne može stati na put.

Konkretno na samom Novom naselju, na svega 100 metara od pomenute parcele, uništena je još jedna zelena površina u blizini Robne kuće na kojoj se sada gradi poslovni objekat. Gradi ga NS graditelj, a za četiri godine zgrada još nije gotova iako je u pitanju svega jedan sprat. Stanarima Naselja dobro je poznata i situacija sa ugla Bulevara Jovana Dučića i Bate Brkića gde već deset godina stoji napušteno gradilište i gde je svojevremeno slovenački Tuš trebao da sagradi mini Tržni centar sa bazenom. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Marko

    13.11.2015 22:13
    Samo se ne dajte, ako treba idemo svi na zelenu površinu i NE DAMO!!! NE DAM NOVI SAD!
  • 13.11.2015 13:33
    Ал битно да су дошли данас политичари све са камерама да се сликају за свечано отварање бехатон стаза између Д.Даниловића и С.Буна...
    Стварно срамота!
  • 13.11.2015 11:24
    Samo napred jer rat protiv Novog Sada traje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti