Kompjuter bira ko će u vrtić

Kako Radio 021 saznaje od roditelja dece koja nisu uspela da se upišu u predškolsku ustanovu, kompjuter je taj koji u grupi dece sa istim brojem bodova odlučuje o tome koja će deca biti upisana, a koja ne.  
Kako Radio 021 saznaje od roditelja dece koja nisu uspela da se upišu u predškolsku ustanovu, kompjuter je taj koji u grupi dece sa istim brojem bodova odlučuje o tome koja će deca biti upisana, a koja ne.

Tako nadležni objašnjavaju činjenicu da su neka deca sa liste upisana, a neka i dalje ne, iako roditelji ispunjavaju sve uslove, navodi za naš radio Nada Lazić Priselac koja se našla u ovoj situaciji.

"Donekle mi je jasan sistem bodovanja – boduje se ako je zaposlena majka, ako je zaposlen otac, a ako je treće dete, dobija se još bodova. Nije mi jasno ko to u grupi od 1.000 dece sa po 40 bodova odlučuje kojih će 300 biti primljeno, a koji mališani će ostati ispod crte. Meni je objašnjeno da decu izvlači kompjuter, pa se pitam da li igramo loto ili neku drugu nagradnu igru, pa ona loptica koja ispadne iz bubnja ima pravo da se upiše u vrtić?", pita se Nada.

Roditelji koji nisu uspeli da upišu decu u predškolsku ustanovu pokrenuli su na facebooku inicijativu pod nazivom "Radosno detinjstvo pripada svoj deci Novog Sada", kojom zahtevaju da sva deca imaju jednak tretman pri upisu.

Grad ne daje subvencije privatnim vrtićima

Grad je u prethodne dve godine najavljivao da će početi subvencioniranje i privatnih vrtića, kako bi se omogućilo svim mališanima da pohađaju vrtić. Nada Lazić navodi da bi ovo bilo odlično rešenje jer kapaciteti već postoje.

"Bilo bi idealno da se naprave još tri nova objekta i da se reši problem listi čekanja, ali to nije moguće, jer Grad nema novca i ne verujem da će to biti rešeno u narednom periodu. Subvencije privatnim vrtićima, po principu po kojem lokalna vlast daje i "Radosnom detinjstvu" čak 80 odsto cene za boravak deteta, bi Grad oslobodile zidanja novih objekata, dale bi mogućnost da vrtići zapošljavaju nove vaspitače sa biroa. Privatni vrtići su prošli sve provere, imaju sve sertifikate i pod lupom su 24 sata dnevno, a to podrazumeva da se zna kojliko novca ulazi, a koliko izlazi. Oni su spremni da ulažu u proširenje kapaciteta o svom trošku i u obučavanje kadra", dodaje Nada Lazić.

Za poslednje dve sedmice inicijativi "Radosno detinjstvo pripada svoj deci Novog Sada" priključilo se oko 250 Novosađana. (L.O.)

  • Miki

    09.09.2010 13:14
    PC
    Ja sam licno otisao u Radosno detinjstvo. Kad sam postavio to pitanje, koji je kriterijum po kom se sortiraju deca sa istim brojem bodova, odgovor je bio da ne znaju i da to radi kompjuter. Jedna od njih mi je rekla i da se ona isto to zapitala i da nije imala odgovor. Kaze da nije po prezimenu, broju prijave, datumu rodjenja ili slicno, zajedno smo zakljucili da je u pitanju 'igra na srecu'. Saznao sam i da je autor tog softvera preminuo i da niko nista ne zna. Jedijo sto je za utehu je prosirenje za 20% gde ce sva deca koja imaju 40 poena biti primljena, sto je trebalo odmah uraditi a ne prvo prikazati rezultate 'igre na srecu'.
  • ALUMNI

    09.09.2010 08:07
    Gradonačelnik kaže da ne postoje zakonske mogućnosti da se privatni vrtići subvencionišu! Pitam se ja da li je taj zakon kaže da moje dete nema pravo na radosno detinjstvo, a da "kompujerski ispravna" mogu kako hoće - pa čak i da ne idu u PU Radosno detinjstvo, bito je da su upisani i da imaju mesto!!!
  • gobo

    08.09.2010 12:30
    nema potrebe
    nema potrebe da se sluzim tim jezikom...to nije ne samo moj nivo nego ni nivo bilo kog razumnog coveka...ja se licno necu osecati dobro...mada retko u zivotu ocutim na takvo sta...ali sad shvatam da je mnogo bolje ocutati i izbrojati do 10...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti