VAC ostavlja zaposlenima u Dnevniku svoj udeo

U okviru povlačenja sa medijskog tržišta Srbije, većinski vlasnik "Dnevnik Vojvodina presa", nemački koncern VAC, ponudio je zaposlenima DVP-a 55 odsto svog udela u ovom preduzeću, bez ikakvih uslova i protivusluga.

U okviru povlačenja sa medijskog tržišta Srbije, većinski vlasnik "Dnevnik Vojvodina presa", nemački koncern VAC, ponudio je zaposlenima DVP-a 55 odsto svog udela u ovom preduzeću, bez ikakvih uslova i protivusluga.

VAC je izneo i ponudu vezanu za 3,2 miliona evra koje je od njih pozajmio Dnevnik Vojvodina pres. Nemci su spremni da bez ikakvih daljih potraživanja odustanu od 1,8 miliona vojvođanskog duga, dok se vraćanje pozajmice od 1,4 miliona odlaže na pet godina. U toku ovog grejs perioda, DVP-u se ne bi obračunavala kamata, a kada dođe trenutak za vraćanje duga, ovo preduzeće može računati na pravljenje otplatnog plana u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima.

Predstavnik VAC-a u Srbiji, Peter Lange, kaže da su zaposleni u "Dnevniku" ovu ponudu oberučke prihvatili. "Zaposlenima smo rekli da imaju vremena da razmisle, pa je za nas bilo čak i iznenađenje što su tako brzo prihvatili našu ponudu. Ona ja zaista dobra, budući da radnici mogu sami da sudeluju u radu svog preduzeća", smatra on.

Čeka se reč "Dnevnik holdinga"

Jedini uslov koji se stavlja pred učesnike pregovora jeste da "Dnevnik Vojvodina pres", njegov manjinski vlasnik "Dnevnik holding" i VAC odustanu od najavljenih, ali i pokrenutih međusobnih tužbi. Te tužbe se tiču neizmirenih dugovanja, neispunjenih stavki ugovora i sporova oko osnivačkih prava lista "Dnevnik".

Direktorica holdinga, Jasmina Mašulović, nije želela da se izjašnjava o ovom planu, istakavši da će on biti razmotren. "Zamolila sam gospodina Langea da nam uputi ponudu u pisanom obliku, kako bismo mi u srazmerno kratkom roku mogli da zauzmemo svoj stav i dobijemo potrebne saglasnosti", rekla je ona.

Međutim, direktor Dnevnik Vojvodina presa, Dušan Vlaović,ocenio je da među svim učesnicima vlada stav da je VAC-ova ponuda korisna za svaku stranu. "Danas su nas predstavnici "Dnevnik holdinga" uverili da su ponudu prihvatili, i da očekuju mišljenje svojih pretpostavljenih, a to su vojvođanska Vlada i Agencija za privatizaciju", kaže on.

Lange: Dinkićeve izjave skandalozne

Peter Lange se osvrnuo i na razloge zbog kojih Nemci napuštaju tržište Srbije. Kao prvi i glavni, naveo je nedostatak podrške državnih organa VAC-u, kao ozbiljnom stranom investitoru. On je kao "kap koja je prelila čašu", spomenuo izjavu ministra ekonomije, Mlađana Dinkića. Dinkić je jednom prilikom izjavio da, ukoliko im se ne sviđa poslovanje u Srbiji, VAC može da ode i ne treba da se vraća.

"Mislim da je veliki skandal kada ministar ekonomije izjavi tako nešto o ozbiljnom investitoru, i ne verujem da se to može još negde ponoviti. To je bila jasna poruka da nećemo ni ubuduće imati podršku, a bez toga nijedan investitor ne može da bude uspešan", smatra Lange.

On je istakao da VAC nije imao nameru da ode iz Srbije, kao i da je ovo povlačenje veliki gubitak za našu zemlju. Takođe, ponuda upućena Dnevnik Vojvodina presu je jedinstvena. Kako Lange kaže, ponuda se ne odnosi na Politiku i Večernje novosti, u čijem vlasništvu VAC ima udeo. (Asja Francisti)

  • Dr Petrović

    11.09.2010 04:49
    ( sa velikim navodnicima )
    Naši političari čine sve što je u njihovoj moći da nas upropaste, a o g-dinu ( sa velikim navodnicima ) Dinkiću nema potrebe da se išta priča, jer njegova dela ( sa velikim navodnicima ) govore o njegovom liku.
    Hvala za dobru ponudu, hteli mi to ili ne, neko to od gore vidi sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti