Uskoro skuplje grejanje

Nakon uvođenja novog sistema naplate, račun za grejanje će se sastojati iz fiksnog dela, naplaćivanog tokom cele godine, dok će se promenljivi deo obračunavati samo tokom grejne sezone.

Nakon uvođenja novog sistema naplate, račun za grejanje će se sastojati iz fiksnog dela, naplaćivanog tokom cele godine, dok će se promenljivi deo obračunavati samo tokom grejne sezone. Novi sistem podrazumeva tačno obračunavanje utroška za svaki stan pojedinačno, kao i mogućnost stanara da dotok energije povećaju ili smanje. To bi, tvrde u Toplani, trebalo da donese građanima uštedu od 20 do 30 odsto.

Plaćanje iz dva dela ili popust od 5%

Novosađanima koji se odluče za novi sistem, "Toplana" nudi i pogodnost da se promenljivi deo računa plaća iz dva dela - prva polovina bi bila naplaćena za tekući mesec, a druga tokom leta, odnosno pola godine kasnije.

Direktor ovog preduzeća, Vladimir Jelić, kaže da će potrošači koji budu plaćali ceo iznos odjednom, imati popust. "Oni potrošači koji se opredele da žele da plate ceo iznos zimskog računa, njima ćemo omogućiti popust od 5 odsto u odnosu na ceo račun tog meseca", kaže on.

Merenje potrošnje u svakom stanu ponaosob biće omogućeno građanima koji ugrade potrebnu opremu, a ona košta 50 evra po radijatoru. Jelić ističe da se ugradnja može otplatiti u 12 mesečnih rata, a potrebno je da se za nju prijavi više od polovine stanova u zgradi. Ona će početi od oktobra, kada bude odabrano nekoliko licenciranih kompanija koje će se baviti ugradnjom i održavanjem ove opreme.

Na konkurs će se prijaviti i "Toplana", ali Jelić kaže da će građani moći da se odluče i za saradnju s drugim firmama. "Mi isporučujemo toplotnu energiju i sklapamo ugovor sa kompanijom koja će umesto nas da vrši naplatu, ugradnju i održavanje opreme. Građani će birati između tih pet pravnih lica, s kojima će sklapati ugovore na osnovu toga koja je ponuda za njih najisplativija, u smislu cene, otplate i ostalih uslova", rekao je on.

Poskupljenje sve izvesnije

Građanima koji ne žele ili nemaju sredstava da ugrade potrebnu opremu, utrošena energija će se očitavati u toplotnim podstanicama, proporcionalno kvadraturi njihovog stana, u odnosu na ukupnu grejnu površinu zgrade, bez stanova koji su opremu ugradili.

Ipak, poskupljenje grejanja od 15 odsto postaje sve izvesnije kako se približava grejna sezona. Predlog za korekciju cene poslat je Gradskom veću još u junu, a u Toplani ga pravdaju energentima koji su skuplji za 50 procenata.

"Već ranije sam upozorio Gradsko veće da, ukoliko ne prihvati ovu korekciju cena, mi nećemo biti u mogućnosti da izmirujemo naše obaveze prema Srbijagasu u toku grejne sezone i zapašćemo u dugovanja", tvrdi Jelić.

On ističe da održivo poslovanje "Toplane" zahteva poskupljenje od čak 36 odsto, ali da je zbog teške finansijske situacije građana u preduzeću doneta odluka da korekcija ipak bude duplo manja. Odluke o novom načinu snabdevanja toplotnom energijom, tarifiranju i poskupljenju grejanja, biće donete krajem meseca na sednici Skupštine grada.

  • serena

    31.08.2012 21:17
    dri
    hladni radijatori osvajaju celi svet
  • milance

    31.08.2012 21:15
    grejanje
    a.m.s.s.u goce delceva 40 / II dug 8.000.000 dinara(iskljucen, blindirani su im radijatori i cevi
  • laki

    31.08.2012 15:50
    grejanje
    hladni radijatori u a.m.s.s.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti