Dečak iz Dečije bolnice je iz Horgoša i nije napušten

Povodom slučaja četvorogodišnjeg dečaka M. K. koji već duže vreme boravi na lečenju u novosadskoj Dečijoj bolnici, a koji je izazvao pažnju javnosti, iz Centra za socijalni rad u Kanjiži ističu da u okviru svoje nadležnosti vode brigu o porodici mališana.

U saopštneju se navodi da porodica ima šest članova, od kojih je četvoro maloletne dece. Stambeni uslovi u kojima žive su jako skromni, ali ispunjavaju potrebe porodice jer imaju kupatilo, kuhinju i četiri sobe, a porodica vodi računa o higijenskim uslovima.

"Roditelji brinu o svoj deci. Pošto nemaju svojih redovnih primanja, žive od novčane socijalne pomoći. Bračni drug majke povremeno obavlja sezonske poslove. Stručni radnici Centra su im posvetili posebnu pažnju kao mnogočlanoj porodici. Od početka rada sa porodicom nije bilo indikacija drugih institucija, bilo zdravstvenih ili obrazovnih, da bilo koji od roditelja zanemaruje decu", navode u Centru za socijalni rad Kanjiže.

Kako ističu u Centru, za sve vreme bolničkog lečenja deteta, bolnica je više puta kontaktirala Centar za socijalni rad. Kada je dete pušteno iz bolnice, očuh je iznajmio kola kako bi s porodicom došao po njega.

"Terenskom posetom, prilikom koje smo pružali podršku porodici, moglo se primetiti da nisu narušeni porodični odnosi i da vlada topla atmosfera unutar porodice. Utvrđeno je da je dete nešto više od tri meseca neprekidno u bolnici. U ovom periodu deda i očuh su ga povremeno posećivali. Takođe, roditelji su se redovno telefonom interesovali o stanju deteta, kao što to i osoblje bolnice potvrđuje", ističe se u saopštenju i dodaje da sa bolnicom kontaktira očuh jer bolje govori srpski.

Roditelji su informisani o mogućnosti da jedan od roditelja može da boravi u bolnici pored deteta, ali to pravo nisu koristili zbog potpune jezičke barijere kod majke i zbog najmlađeg deteta koje je rođeno 2014. godine, predočava se u saopštenju koje je medijima prosledila direktorka Centra za socijalni rad Kanjiža Timea Kljajić Barat. Iz te ustanove uveravaju da će i dalje u okviru svojih nadležnosti biti u kontaktu sa drugim institucijama i pružati podršku porodici.

Porodica četvorogodišnjeg dečaka živi u Horgošu. Predsednik MZ Horgoš Ištvan Bačkulin rekao je da je čuo za slučaj, da je o upoznat da dečak nije napušten od porodice, ali da nisu u mogućnosti da ga obilaze, jer je Novi Sad udaljen 125 kilometara.

Autor: 021, Dnevnik

  • ex chapman

    08.02.2016 12:35
    najiskrenije se nadam da je ovo istina: mislim to da dečak nije napušten. a ovo da porodica živi od socijale, da očuh rmba u nadnici... to sve mogu da verujem jer je to svakodnevica ogromnog broja vojvođana. i to da roditelji slabo govore srpski nije neuobičajeno – pa i mnogi srbi srpski govore vrlo loše. dakle ako je sve ovo loše istina (a statistika govori tome u prilog) nadam se da je istina i da dečak nije napušten (mada statistika govori da je mnogo verovatnije da jeste napušten i da „nadležni“ ovim lažnim izjavama guraju problem pod tepih)
  • Sasa

    06.02.2016 00:51
    Ne mogu da shvatim te ljude koji zive u ovoj zemlji i ne znaju vecinski jezik... Moguce je ponesto nauciti, ipak njima je potreban, pa makar zbog doktora. Tuzno za njih i to detence. :(
  • Vila

    06.02.2016 00:43
    Kljucna cinjenica je da je dete, cetvorogodisnje i bolesno, samo u bolnici! Sa kim majka ima jezicku barijeru!? Sa svojim detetom? Izgovori, i to losi. Sram vas bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti