Nevidljive žrtve nasilja

Svaka druga žena sa invaliditetom koja se javila na SOS telefon nevladine organizacije "Iz kruga.." višegodišnja je žrtva nasilja. Prema podacima ove organizacije, u skoro 90 odsto slučajeva nasilnici su muškarci, najčešće članovi najuže porodice od kojih žrtve emotivno, fizički i ekonomski zavise.

Predsednica organizacije "Iz kruga..." Lepojka Čarević-Mitanovski pojašnjava da je jedan od najprisutnijih stereotipa da "niko normalan ne bi udario osobu u kolicima". "Kao i ko je uostalom taj neko ko će da nekog ko je "nemoćan" da pretuče, seksualno uznemirava, siluje ili recimo zaključa u ormar, veže za radijator? Dešava nam se da roditelji piju kafu u dnevnoj sobi, a dete sa mentalnom ometenošću zaključano u špajzu. Dešava se da 25 godina devojka sa invaliditetom ne izlazi iz štale, da ne čuje selo, da ne pukne bruka".

Lepojka Čarević-Mitanovski dodaje da su najugroženija deca sa mentalnim invaliditetom i u poslednje tri godine je vođeno sedam krivičnih slučajeva u kojima je majka prepoznala simptome seksualnog zlostavljana deteta. Prema njenim rečima, veliki je problem što su kazne za nasilnike jako male. "Kada podnesemo prijavu za silovanje žene, sud ne sudi po krivičnom delu silovanja nego je to krivično delo obljube nad nemoćnim licem za koje je manja kazna nego za silovanje. Ako vam kažem da je otac dobio  šest meseci zatvora  za seksualno zlostavljanje sina od 22 godine sa lakšom mentalnom ometenošću, koji je pritom i slep, to je jezivo mala kazna".

Organizacija za zaštutu prava i podršku žena sa invaliditetom "Iz kruga" funkcioniše od 1997. godine, a višegodišnje iskustvo i priče koje su aktivisti imali priliku da čuju od osoba koje su preživele diskriminaciju  ili nasilje objavljene su u priručniku "Žene sa invaliditetom-nevidljive žrtve nasilja". SOS telefon za psiho-socijalnu podršku osobama sa invaliditetom je 011/3448-045. Besplatna pravna pomoć može se dobiti i u Novom Sadu svake srede od 13 do 16 časova na telefon 447-040 ili u kancelariji "Iz kruga-Vojvodina" na Bulevaru oslobodjenja 35.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti