FOTO: Strankama iz novosadskog budžeta za kampanju dato 8,5 miliona

Iz budžeta Novog Sada političkim strankama, koalicijama i grupama građana isplaćeno je 8,5 miliona dinara za troškove izborne kampanje.

Novac je podeljen u visini od 20% odsto od ukupne sume pre glasanja onima koji su naveli da će se finansirati iz javnih sredstava, a ostatak nakon izbora samo strankama koje su prešle cenzus.

Mada je na izborima u Novom Sadu bilo 16 lista, samo njih 12 je tražilo novac za finansiranje pre glasanja. Pravo na novac je dobilo samo devet lista, jer Gradska izborna komisija to pravo nije odobrila koaliciji SDS-LDP, odnosno Srpsko ruskom pokretu i Republikanskoj stranci jer nisu priložili jemstvo.

Svaka od ovih devet lista je dobila po 143.051,28 dinar. Nakon glasanja, od ovih devet lista, dve su ostale ispod crte, "Levica Srbije-Borko Stefanović" i DSS-Dveri i oni će tu sumu sada morati da vrate, dok su ostali dobili dodatna sredstva na osnovu broja osvojenih mandata.

Kako se navodi u odgovoru GIK-a za portal 021.rs, najviše novca je pripalo SNS koja ima 38 odbornika i to skoro 3,7 miliona, a zatim slede SRS sa 891.000, pokret "Dosta je bilo" sa 841.000, LSV sa 797.000, a isto toliko je pripalo i SPS-u. Nešto manje su dobile demokrate kojima je iz novosadskog budžeta isplaćeno 704.000 dinara.

Manjinske stranke Zelena stranka i Nijedan od ponuđenih odgovora koji imaju po jednog odbornika su dobile po 236.000, a SVM 93.000 jer nije dobila prvobitnih 20 odsto sredstava iz budžeta jer u dokumentaciji za kandidovanje nije dala izjavu da će koristiti javna sredstva za finansiranje kampanje.

  • raso

    18.05.2016 12:18
    ...
    A zasto PIK i RIK ne objave poimenicno koliko su clanovi izborne komisije bili placeni????
  • Ja

    18.05.2016 11:24
    bi
    Šta će SNS-u novac kad se nakupio istog preko javnih preduzeća koja drže i "raznoraznih konkursa" gde su njihovi ljudi dobili pare.

    Jednog lepog dana kad javna preduzeća budu depolitizovana, nadam se da će se ukinuti i davanje novca iz Republičkog i Gradskog preduzeća za političke kampanje.
    Nek ih finansiraju članovi, simpatizeri, "dobrovoljno" privatnici, ali sve javno da se prikaže, KO i KOLIKO.
  • gerila

    18.05.2016 11:16
    Jedan je način...
    oni dele milione a "Statistika pokazuje da Svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti