Apel pozorišnih poslenika Gradskom veću Novog Sada

Na inicijativu reditelja Harisa Pašovića, pozorišni poslenici napisali su pismo adresirano na nadležne za kulturu Gradskog veća Novog Sada.

 Oni su to učinili nakon izvođenja predstave Off, u četvtak, 2. juna u Novosadskom pozorištu.

Potpisali su ga pozorišni poslenici, reditelji, glumci, umetnici, muzičari, kritičari, novinari, studenti, publika iz Novog Sada i mnogih drugih gradova ex YU: Haris Pašović, Darinka Nikolić, Marina Milivojević Mađarev, Goca Đurđević Dimić, Ana Tasić, Sanela Krsmanović, Aleksandar Dujin, Branka Parlić, Branislava Opranović i drugi.

U pismu koje je napisano na poleđini repertoara se, između ostalog kaže: "Upravo smo gledali predstavu "Off", potreseni smo onim što smo čuli. Molimo vas da rešite ovaj problem pozitivno. Novosadsko pozorište je jedno od najboljih u zemlji i regionu".

Prethodno je tokom predstave, publici podeljen letak u kome se sažeto opisuje nečinjenje Grada, koje preti da dovede do gašenja pozorišta.

Na letku piše:

"U prvoj nedelji decembra Grad je za 15 odsto umanjio budžet za 2016. godinu. U Novosadskom pozorištu/ Újvidéki színház jedna od šest planiranih premijera u 2015/2016. neće se realizovati. Budžet Off-a, šeste predstave u sezoni, nula je dinara. Na osnovu člana 52. tačka 16. Statuta Grada Novog Sada na 265. sednici i od 22. decembra 2015. godine, donosi se zaključak. Nalaže se rukovodiocima javnih komunalnih i drugih preduzeća i ustanova, kao i drugih organizacija čiji je osnivač Grad Novi Sad, da pribave prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Novog sada za prijem u radni odnos novih lica, odnosno angažovanje po drugom pravnom osnovu".

Novosadsko pozorište/ Újvidéki színház tražilo je od Grada saglasnost za obnovu sedam ugovora na određeno vreme. Među njima su ugovori glumaca, reditelja, organizatora, tehničara, rekvizitera i šminkera. Odgovor se i dan danas čeka.

U nastavku, na istom malom, belom papiru, napisane su tri slike o radnom angažmanu troje aktera predstave, koji u ansamblu rade svako i po desetak različitih poslova, čija ljudska i umetnička sudbina zavisi od (ne)razumevanja ili (ne)bahatosti gradske vlasti.
 

  • Izvinite gospodo

    06.06.2016 12:40
    ali
    Izvinite gospodo, ali na sastanku svih direktora odnosno predstavnika ustanova kulture u Gradskoj upravi pre 4 meseca, jedino se gospođa iz Pozorišta mladih borila i zalagala za status glumaca, dok su svi ostali direktori i predstavnici ( PRE SVEGA POZORIŠTA JER VI IMATE GLUMCE; REDITELJE.............NA ODREĐENO VREME)i ćutali i povlađivali Upravi odnosno Ministru za kulturu na Gradskom nivou.
    Znači pre 4 meseca, pitajte Vašeg direktora što se tad nije pobunio i podržao gospođu iz Pozorišta mladih, koja je očigledno jedina shvatila šta se sprema.
    A o predsednicima sindikata u kulturi ne vredi ni govoriti!
  • Za

    06.06.2016 10:59
    sve
    Za sve je kasno dragi moji, kad su donosili Uredbu o racionalizaciji radnih mesta, sindikati su ćutali, pitajte Vašeg predsednika sindikata.
    Uredbom je propisano da sva sistematizovana, a nepopunjenja radna mesta se brišu. Tako da više neće moći da se ljudi zapošljavaju na određeno vreme, nego po drugim osnovama poput Ugovora o delu.
    Svi predsednici sindikata ustanova kulture su ćutali o tome, ili nisu bili zainteresovani jer gledaju samo svoje guzice, i sad je došlo vreme da se Zakon i Uredba ispoštuju.
    KASNO JE!
  • VladaN

    04.06.2016 09:58
    @Micika
    Sistem? O kakvom Vi sistemu govorite?. Ako nadležni mogu da izdvoje (naš) novac za bacanje kamena sa ramena u Ledincima ili da od naših novaca neka nadležna republička komisija kupuje knjige drugarice Mire Marković, gde Vi tu vidite "sistem"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti