Verskim zajednicama preko osam miliona iz novosadskog budžeta

Verske zajednice će ove godine iz budžeta Novog Sada dobiti 8,3 miliona dinara za projekte izgradnju i održavanje verskih objekata.

Na konkurs Gradske uprave se javilo 11 učesnika koji su predložili 16 projekata u vrednosti od preko 33 miliona dinara, a nakon razmatranja svih predloga, odabrana su tri učesnika sa pet projekata.

Konkretno, Subotička biskupija je dobila 620.000 dinara za sanaciju crkve u Futogu, a Eparhija sremska 1,2 miliona dinara za radove na crkvi u Sremskoj Kamenici.

Eparhija bačka je dobila novac za tri projekta i to 2,3 miliona za radove na crkvi na Detelinari, milion za radove u manastiru u Kaću i 3,2 miliona dinara za radove u parohijskom domu na Telepu.

  • u prolazu

    08.06.2016 23:02
    @darko
    Nemoj da lupetaš i tvrdiš neke stvari kad nisi upućen.
    Iz iste budžetske linije se finansiraju SVE verske zajednice. U zavisnosti koliko imaju vernika, toliki i % dobiju.
    Zamisli, iz iste budžetske linije se finansiraju i NVO, među kojima i LGBT organizacije, razni fondovi za..., sa (ne)omiljenim "damama" na čelu, neka "nezavisna društva novinara" itd.
    Svi su oni na istoj državnoj sisi i sve njih mi plaćamo.

    Otkako se upokojio patrijarh Pavle, ja nemam nikakvo poverenje u ljude koji vode SPC, da ne misliš da ih slučajno branim. Sam je blaženopočivši patrijarh išao peške ili retko tramvajem ili busom kroz Beograd, i mogli ste da ga sretnete na ulici, i svakome je izašao u susret ako je hteo da razgovara ili traži savet. Ovi danas se kriju iza zatamnjenih stakala besnih auta za koje prosečan građanin treba da radi 20 godina. Sam je Pavle rekao, kad je video vozni park na zasedanju Sinoda: Šta bi bilo da se nisu zavetovali na siromaštvo?

    Poenta odgovora je ta, da ako mrziš SPC, budi korektan u stavovima do kraja, onda mrzi i ostale verske zajednice i sve NVO koje mi plaćamo. Više ili manje, nije bitno. Bitno je imati stav, makar i negativan, ali nikako tako selektivan!
    Za ostale mogu novci, a za SPC ne!? Kako? Zašto? U čemu je razlika?
    Ja bih da se oni svi sami finansiraju i da plaćaju porez, ali to NIKO od njih ne radi! Hajde o tome da komentarišemo. Naše su pare, zar ne? Oni nam ih uzimaju, zar ne?
  • Drum

    07.06.2016 22:44
    A kako bi bilo da se ne kupi jedne godine sveštenicima Audi ili Mercedes, a pare iz budžeta grada da idu na neku drugu stranu, mnogo potrebniju?
  • darko

    07.06.2016 18:09
    laž
    Pišete Verske zajednice, ovde nisu u pitanju Verske zajednice, nego samo jedna crkva, Pravoslavna. Naslov je trebao biti "Pravoslavna crkva dobila........."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti