FOTO: Budući najbolji IT stručnjaci školuju se u Novom Sadu

Novom Sadu je potrebno između sedam i osam hiljada IT stručnjaka, a novosadske IT kompanije u nedostatku stručnih kadrova dovode strance i zapošljavaju ih kod nas.
Iako grad raste i polako postaje centar IT struke u Srbiji, ovaj sektor u konstantnom usponu, u kojem posluju ozbiljne kompanije, i dalje se muči da pronađe kadar dovoljno dobar da doprinese i kvantitativnom, a naročito kvalitativnom razvoju računarske tehnologije. Istovremeno, biro je pun nezaposlenih ekonomista, pravnika, filozofa i pedagoga - profesija kojima je tržište prezasićeno. 
 
Da bi IT sektor, kao sigurna budućnost, mogao da ispuni očekivanja modernog doba, potrebno je raditi na razvijanju stručnjaka. Na tome se već sedam godina radi u Računarskoj gimnaziji "Smart" u Novom Sadu, školi za opšte srednje obrazovanje, na specijalizovanom smeru posvećenom talentovanim učenicima za programiranje i budućim stručnjacima u računarskoj tehnologiji. Prema rečima direktorke ustanove Jelene Desnice, veoma je važno na vreme dobro proceniti koliko dete ima afiniteta prema programiranju, te njegove ambicije podržati i usmeriti na pravi put.
 
"Kada roditelj vidi da je detetu logičko zaključivanje jača strana, to je već prva informacija. Logika je prvi pokazatelj da dete ima ozbiljnih mogućnosti za programiranje, a znanje matematike i dobro logičko zaključivanje su odlična podloga za razvijanje novih znanja u onim oblastima koje osmacima najbolje idu. Ne možete očekivati da deca sa 15 godina već precizno znaju čime bi da se bave u životu, ali testiranjem u našoj gimnaziji roditelj dobija detaljnu povratnu informaciju o detetovim potencijalima ka programiranju i mogućnost da na njima ozbiljno radi. Naš cilj je da uz pomoć mladog, obrazovanog i ambicioznog kadra razvijamo kvalitetno obrazovanje budućih mladih programera i pomognemo našim učenicima da se posvete onome što vole i van uobičajene školske sredine odnosno direktno u IT kompanijama. U takvoj sredini stiču znanje i dragoceno iskustvo neophodno za nadarenu decu", objašnjava naša sagovornica.
 
Nije retka pojava da nakon dve nedelje praktičnih vežbi u novosadskim IT kompanijama, učenicima budu ponuđeni razni oblici nastavka saradanje - stipendije za studije, mogućnost zapošljavanja ili volontiranje i sticanje znanja. Obično se prijatno iznenade nivoom znanja učenika, ali i brzinom usvajanja novih znanja, kažu u školi. 
 
Testove koji se primenjuju sačinili su stručnjaci Udruženja psihologa Srbije i odnose se na logičko zaključivanje, numeričko povezivanje pojmova, nivo inteligencije, ocene karaktera, ličnosti i drugih neophodnih podataka. Jelena Desnica napominje da se svuda u svetu dobri rezultati grade i ozbiljnom selekcijom, te je neophodno da učenik koji planira da pohađa "Smart" gimnaziju, pored dobrog predznanja, ima i odlično vladanje i vaspitanje. Kandidati se pored selekcije sposobnosti kod školskog psihologa, plasiraju i nakon posebnog prijemnog ispita iz matematike. Ipak, pored talenta, najvažnija je volja, rad i zalaganje.
 
"Mi radimo sa decom koja zaista imaju interesovanje prema informatici, ali i koji su spremna da vrednim radom opravdaju ulaganje svojih roditelja u njihovo obrazovanje. Više od 98 odsto naših maturanata upisuje programerske smerove na Fakultetu tehničkih nauka ili Prirodno matematičkom fakultetu, ali ima i onih koji upisuju srpski jezik i književnost, matematiku-odsek statistika, prava, poljoprivredu, psihologiju i druge", pojašnjava Desnica.
 
 
Dobra strana je to što su u smeru za obdarene učenike u računarskoj gimnaziji objedinjeni predmeti iz opšteg smera i stručni, programerski i računarski predmeti. Ukoliko se dete vremenom ne pronađe u smeru namenjenom programiranju i računarskoj tehnologiji, može da upiše bilo koji fakultet posle škole, a steklo je i znanje iz programiranja koje može primeniti u bilo kojoj oblasti. 
 
Deca odrastaju uz računar, ali slabog su znanja
 
Znanje koje osmaci steknu samostalno kroz odrastanje je ograničeno, a u školama je informatika marginalizovana, te je njihovo znaje vrlo površno. Stoga je korist gimnazije poput "Smart" višestruka, jer rad u manjim odeljenjima pruža šansu nastavnicima da se posvete deci, pomognu im na mentorskim dodatnim i dopunskim časovima, kao i da otklone strah od učenja potpuno transparentnim radom. Naime, u gimnaziji "Smart" sva nastava se sprovodi preko elektronskih tabli i sve što se na času piše, radi i prikazuje putem interneta, sačuva se za učenike na web portalu kome učenici pristupaju i od kuće sa korisničkim nalogom.
 
Svaki učenik po upisu od škole dobija laptop na poklon, koji mu je i osnovno sredstvo za rad, jer se na njima tokom školovanja istovremeno podiže više virtualnih mašina i sva nastava iz stručnih predmeta je svedena na vrlo praktičnu primenu znanja i što više vežbi. Učenici sa profesorima mogu da komuniciraju putem maila, portala i sl.
 
 
Zato su učenici ove škole odneli prvo mesto na takmičenju iz programiranja u praktičnoj primeni znanja, a u konkurenciji sa učenicima iz novosadske tehničke škole, dva tima subotičke tehničke škole, učenicima iz Jovine gimnazije i dr. Ovo takmičenje je bilo iz programiranja, gde su učenici imali zadatak da samostalno osmisle i naprave online platformu za učenje na daljinu. Sprovedeno je uz prisustvo mentora iz IT kompanija iz Novog Sada, koji su više od tri meseca pratili rad učenika na projektu i na kraju bili stručni žiri pred kojim su timovi branili svoj rad.
 
Putovanja i zarade zagarantovani
 
Informacione tehnologije su jedina industrija koja u poslednjih 15 godina beleži samo rast. Zarade u ovom poslu su odlične, a programer je najtraženije zanimanje i kod nas i u svetu. Ipak, posebno treba biti svestan jedne činjenice, da je lako biti programer - svi bismo to bili. U "Smart" gimnaziji navode da deca sa stečenim znanjem mogu izuzetno uspešno živeti i raditi u Novom Sadu, kao i bilo gde drugde u svetu, a programeri dosta putuju, stalno se usavršavaju i konstantno uče.
 
Stoga roditelji koji razmišljaju da pruže svom detetu iskustvo savremenog obrazovanja mogu to učiniti upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi.
 
Za više informacija posetite zvaničnu stranicu ustanove www.smart.edu.rs, a u galeriji pogledajte kako izgleda savremeno obrazovanje, u centru Novog Sada.
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti