Razvod LSV i DS posle dve decenije - ko je kriv?

Demokratska stranka danas je oštro reagovala, po prvi put od kada se saznalo da će LSV podržati SNS u Novom Sadu, na šta su im po običaju brzo uzvratili naprednjaci, a na kraju nisu "dužni" ostali ni ligaši.

Demokratama krivi naprednjaci jer je Liga ušla u gradsku koaliciju

Demokratska stranka javno se zahvalila Ligi socijaldemokrata Vojvodine na dosadašnjoj saradnji, kako u periodu zajedničkog upravljanja gradom tako i u vremenu kad su obe stranke bile u opoziciji.  Kako navode, odluka Lige da napravi zaokret u svom političkom delovanju i stupi u savez sa Srpskom naprednom strankom, Demokratska stranka može da razume "kao čin svesnog samožrtvovanja kojim je u potpunosti razotkrivena prava priroda režima Aleksandra Vučića".

"Sad je, naime, svima u ovoj zemlji jasno da u srpskoj politici nema nečasnijih ljudi od srpskih "naprednjaka", koji se stalno kunu u svoje poštenje i patriotizam a sad će otvoreno sarađivati s onima protiv kojih godinama vode kampanju mržnje, nazivajući ih izdajnicima, separatistima i kriminalcima. Samo pre desetak dana Vučićeve pristalice su po Novom Sadu nosile transparente na kojim su Nenada Čanka proglasili za lopova, a sada s tim istim Čankom prave koaliciju koja će upravljati Novim Sadom u naredne četiri godine. Pokušaj režima Aleksandra Vučića i njegovih pristalica u Novom Sadu da u gradsku vlast uvuku sve političke partije predstavlja svojevrsnu zaveru protiv građana Novog Sada. Cilj beskorisnog širenja vladajuće koalicije nesumnjivo je bio da se sve stranke "uguraju" u lokalnu vlast kako bi se izjednačili svi akteri na političkoj sceni i trajno poništile razlike između normalne, građanske i demokratske Srbije, s jedne, i parapolitičkih falangi s druge strane", saopštile su demokrate.

Oni tvrde da "u Novom Sadu nema nijednog punoletnog građanina koji je glasao za gradsku vlast koja će sutra biti formirana" i dodaju da na sednici Skupštine grada neće glasati za izbor novog, starog gradonačelnika i Gradskog veća.

SNS: Stranka u raspadu šalje besmislena saopštenja

U prvoj reakciji na optužbe, naprednjaci su ocenili da iskrivljene vrednosti u Demokratskoj stranci dovode do toga da vređaju građane Novog Sada besmislenim saopštenjima.

"U njima navode da je ujedinjenje velikog broja političkih aktera za koje je glasala većina Novosađana zapravo "poništavanje normalne, građanske i demokratske Srbije". Srpska napredna stranka sa svojim partnerima i Milošem Vučevićem na čelu gradske administracije nastaviće da se svom snagom, znanjem i umećem zalaže da Novosađani žive bolje i lepše, u društvu u kome ih stranka na ivici cenzusa neće nazivati "nenormalnim" samo zato što podržavaju politiku napretka i ekonomskog osnaživanja zajednice u kojoj žive", saopštila je SNS.

Oni navode da je "situacija u Novom Sadu dijametralno suprotna od tvrdnji od stranke u raspadu, a tome svedoče jasni pokazatelji i neoborive činjenice, koje je prepoznalo i rukovodstvo Lige socijaldemokrata Vojvodine, njihov dugogodišnji partner, a danas saborac Srpske napredne stranke u borbi za bolji život građana Novog Sada".

LSV: Teško je izaći na kraj sa saopstvenom odgovornošću

Liga socijaldemokrata Vojvodine je uzvratila zahvalnost Demokratskoj stranci za dvadesetogodišnju saradnju.

"Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da polemiše sa onim što je ostalo od DS-a. Oni se već svađaju i optužuju sami između sebe. Razumemo da ih danas boli što su omogućili funkcionerima SNS i SPS da "operu biografije" i da im je teško da u vezi sa tim izađu na kraj sa sopstvenom odgovornošću.  Koliko god da je LSV insistirala na lustraciji i zabrani stranaka koje su odgovorne za mračne devedesete, DS za vreme svoje vlasti nije omogućila da se to i dogodi. Nije se LSV "istorijski mirila" sa SPS-om, nego DS. Nije LSV omogućavala prekrajanje izborne volje građana otimanjem mandata Srpskoj radikalnoj stranci i time stvarala Srpsku naprednu stranku, nego je to radio DS. Nije LSV imala svu vlast u zemlji, a propustila šansu da za Vojvodinu učini ni ono koliko se po zakonu i Ustavu mora učiniti, nego je to opet bio DS", saopštavaju ligaši i dodaju da su građani na izborima sve to kaznili.

Liga zaključuje da "sa žaljenjem prati urušavanje Demokratske stranke, njihovo raslojavanje, svađe i činjenicu da se čitavom nizu korupcionaških afera sa kojima se dovode u vezu, sada dodaje i afera sa nestankom stranačkog novca", uz opsaku da će ligaši preuzeti svoj deo odgovornosti za komunalno funkcionisanje Novog Sada.

  • Severina i Boris

    03.07.2016 14:09
    (T)ko je kriv
    DS: Zar je vazno ko je kriv, dok se pitam gde si (u vlasti)
    LSV: Zar je vazno ko je s kim, kad se vec sve to desi...
  • sergio

    02.07.2016 21:57
    @vlada
    Jel mozda mislite na Apotekarsku ustanovu u Novom Sadu?
  • Mini

    01.07.2016 14:00
    Vrli kadrovi Ligaski Beba i Kolarski. Kako ce sad Bogdan da brani sns koji je toliko pljuvao ako uspe da sastavi 2 recenice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.