"Lisje" imalo manje sahrana od planiranog

Tokom 2015. godine umrlo je manje Novosađana nego što je preduzeće "Lisje" planiralo.
U izveštaju o poslovanju za prošlu godinu ovog javnog preduzeća planirano je 3.130 sahrana, ali ih je održano oko 2.900. Tako je samo na stavci usluga sahranjivanja, koje koštaju od 10.000 do 12.000 dinara, "Lisje" ostalo uskraćeno za oko 2.500.000 dinara.
 
To, međutim, za sobom povlači i smanjenje drugih stavki, pa je "Lisje" prodalo i manje spomenika, pogrebne opreme, bilo je i manje daća, dok je drvenih sanduka prodato 2.200 umesto planiranih 3.000. 
 
Iz ovog preduzeća su saopštili da oni imaju zakonsku obavezu da donose godišnje programe poslovanja u kojima se planiraju svi prihodi i rashodi.
 
"Specifična delatnost kojom se JKP 'Lisje' bavi, svojom tematskom osetljivošću ne oslobađa preduzeće obaveze da se planira broj sahrana, pored ostalih kategorija. U vezi sa tim, smatramo da nije potrebno naglašavati šta je početna osnova za planova u našem preduzeću", navodi se u saopštenju "Lisja".
 
Da su Vojvođani odlučili da žive duže, svedoče i privatni pogrebnici, koji kažu da su im ova i prethodna godina, što se tiče poslovanja, najlošije do sada.
 
"Sigurno je to neka slučajnost ili na smanjenje utiču razni faktori, ali je svakako zanimljivo. Pogrebnih preduzeća nema više nego inače, a mi smo prošli mesec sahranili 20 ljudi, dok je naš prosek bio oko 60. U proteklih godinu dana mesečno imamo oko 10 sahrana manje nego ranijih godina. No, kako da se na to čovek žali?", kaže za Blic Jasna Kukić iz pogrebnog preduzeća "San".
 
Prosečni troškovi sahranjivanja i pogrebne opreme iznose oko 82.000 dinara.
  • Inspektor Višekruna

    23.07.2016 19:07
    Bahatost
    Bahatost vam je došla na naplatu, cene su vam tolike, da svako ko može sahrani svoje najmilije na grobljima van vaše nadležnosti. Održavanje grobnog mesta je toliko da bi svaki seljak batalio poljoprivredu i otvorio privatno groblje na njivi, samo da može.
  • AleksandarVojvodjani

    23.07.2016 15:02
    Maratonci
    Ovde ni smrt više nije siguran posao! Iz tragikomedije u potpunu bizarnost naše realnosti!
  • Danko B. Marin

    23.07.2016 08:32
    Skupo za poslednji skup
    Skupo - umire samo ko mora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti