Potrebno više zaposlenih u Betaniji

Broj zaposlenih u porodilištima u Srbiji ne treba da se određuje prema broju kreveta u pojedinim porodilištima već po broju godišnjih porođaja, izjavio je danas dr Tihomir Vejnović sa novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Broj zaposlenih u porodilištima u Srbiji ne treba da se određuje prema broju kreveta u pojedinim porodilištima već po broju godišnjih porođaja, izjavio je danas dr Tihomir Vejnović sa novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Vejnović je rekao da novosadskom porodilištu nedostaje veoma mnogo zdravstvenih radnika - medicinskih sestara, anesteziologa i ginekologa. U Betaniji se godišnje porodi blizu 7.000 žena i taj broj iz godine u godinu raste, rekao je Vejnović i dodao da to znači da uslovi rada u tako velikim porodilištima ne mogu da budu odgovarajući.

U Srbiji ima 60 porodilišta, od kojih je pet velikih, kazao je novosadski ginekolog i dodao da se u velikim porodilištima godišnje obavi oko 7.000 porođaja. Prema njegovim rečima, u Evropi su retka porodilišta koja imaju više od 3.000 porođaja godišnje, a najviše je onih sa prosekom od 500 do 1.500 porođaja.

"Uprkos svemu, profesionalnost u našim porodilištima je na visokom nivou, a prosečna smrtnost i teška oštećenja majki i beba svrstavaju Srbiju među visoko razvijene zemlje Evrope i sveta, uprkos niskom standardu života", kazao je Vejnović.

  • thesenka

    13.10.2010 09:36
    O ljudskom faktoru i odnosu doktor-pacijentkinja necu ni da komentarisem, jer je zaista sramotno. Ako vec prate evropske trendove, zasto malo podrobnije ne prouce i podrsku koju treba da daju i trudnicama i porodiljama(a ne da vas otkace posle svakog pregleda i kazu dodjite na polikliniku kako bi imali ispunjenu kvotu).I da, konacno, puste i oceve da vide svoje dete, kada vec ne smeju da budu u porodjajnoj sali, a ne da se porodilje teturaju sa novorodjenim bebama do pozarnih stepenista.Uostalom, kako jedno ozbiljno i visoko cenjeno porodiliste moze da dozvoli da u predporodjajnom bude bez tople vode? O higijeni zajednickih wc-a je suludo i zapocinjati temu.
  • Limančica

    13.10.2010 07:31
    Vi ste se, Tiberuise, kao muško, porađali u Betaniji?
    Ja sam se porodila tamo pre 10 meseci. Bez mita, bez vučenja bilo koga za rukav. Profesionalno odrađen carski rez koji je bio hitan. Hvala stručnim ljudima iz Betanije.
    Međutim, nedostaje zaposlenih, najviše sestara. Porodilje moraju da insistiraju da im se ukaže elementarna pažnja i pomoć.
  • tiberius

    12.10.2010 20:59
    Ma ajte molim vas, Betanija je jedno od najgorih porodilista u drzavi. Svi ocekuju mito a ako izostane tretiraju vas kao stoku. Zene ako mozete idite porodite se negde drugde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti