Stručnjaci za povratak sistematskih pregleda u vrtiće i škole

Sistematski pregledi u novosadskim školama ne rade se već nekoliko godina, a medicinski stručnjaci se sve više zalažu za povratak ove prakse.
Iako je ovo nekada bilo obaveza, jer su se na taj način na vreme prepoznavali eventualni poremećaji u rastu i razvoju deteta, to više nije slučaj, zato što za pregled deteta roditelji moraju da daju saglasnost. 
 
Prema rečima načelnice Službe zdravstvene zaštite dece Vesne Vuleković, povećava se broj dece sa poremećajima u rastu i ponašanju, kao i u razvoju, prvenstveno lokomotornog sistema i vida. Takođe, sve više je mladih koji imaju problema sa viškom kilograma.
 
"Do pre tri godine, postojala je lepa praksa da specijalisti za očne bolesti i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju posećuju predškolske ustanove, s namerom da se prepoznaju i otkriju zdravstveni problemi kod dece. Nakon pregleda, lekar je vaspitaču dostavljao poziv za roditelja deteta da se obrati pedijatru, radi daljeg lečenja ili ispitavanja", kaže Vuleković i dodaje da su se lekarima pridruživali i psiholozi, koji su procenjivali intelektualni, emocionalni i psihomotorni razvoj dece.
 
Naime, svako odstupanje se beležilo, a roditeljima se upućivao pismeni poziv, preko vaspitača, za dogovor o daljem tretmanu. Na isti način preventivne preglede radili su i dečji stomatolozi.
 
Što se tiče škola, sistematski pregledi obavljali su se u prvom, trećem, petom i sedmom razredu osnovne škole i nadalje u srednjoj školi. Nažalost, i ta praksa je utihnula jer sistematski pregled obavlja samo izabrani pedijatar deteta.
 
"Pregledi se nisu obavljali u školama već u Domu zdravlja. Svaki pedijatar je imao pod nadzorom jednu školu. Razredne starešine ili sekretari škole bi, pismenim ili telefonskim putem bili obavešteni o vremenu dolaska na sistematske preglede, a časovi bi se podešavali po tome", objašnjava Vuleković za "Dnevnik".
 
Prepoznajući značaj preventivnog rada, naročito za najmlađe, kako kaže naša sagovornica, zagovara se ponovno uvođenje pregleda po vrtićima i školama. Da bi ta ideja zaživela, neophodna je podrška i dobra volja roditelja, ali i institucija, te da se formuliše kako bi izgledala pismena izjava kojom bi roditelji davali svoj pristanak za takvu vrstu pregleda. 
 
Osim toga, neophodno je regulisati i kako bi se pregledi fakturisali Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. Saradnja predškolskih ustanova, škola i Doma zdravlja „Novi Sad“ treba da bude nit koja sve povezuje da bi se deci pružila neophodna nega da bi, pre svega, bila zdrava i vitalna.
  • dobro

    30.07.2016 18:46
    lep pokusaj
    Da li broj pedijatara prati te zelje?
    Ne mozemo da stignemo na red ni kad smo bolesni, a ne zdravi.
    Opet neke populisticke recenice...
  • Skretničar

    30.07.2016 10:49
    A šta na to kaže Nada Macura?
  • Pufta

    30.07.2016 10:46
    Kada se ljudi leče u terminalnim fazama bolesti daleko je veća zarada. A naša vlada bi i onako najviše volela da se svi pokupimo i skočimo u Dunav... Ili neku drugu reku - šta je kome bliže... Sve smo siromašniji i od nas imaju sve manje koristi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti