Čanak: Danas je veliki datum u istoriji Vojvodine

Vojvodina je voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju 30. i 31. jula 1945, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije, navodi lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i ocenjuje da je to veliki i izuzetno značajan datum u istoriji Vojvodine i njene autonomije ponikle na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu.
"Upravo taj koncept danas je izložen i biće izložen pokušajima revizije ne bi li autonomija bila degradirana ili čak u ekstremnijoj varijanti ukinuta, a s njom i svaka druga specifičnost Vojvodine, sve dok na kraju ne nestane i njeno ime", ocenio je Čanak.
 
"Svesna da je takvih pokušaja bilo i da će ih biti, LSV je i insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine usvojenoj 2013. godine ostane rečenica koje su neki hteli lako da se odreknu: `Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna pokrajina, priključi Srbiji`", podseća Čanak.
 
On ističe da utonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica, "kao što je činjenica i to da je autonomija Vojvodine konstituisana tako da se ne može ukidati voljom republičke vlasti jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije i tako postala njen konstituent".
 
"U temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži. Zato će i promena Ustava na putu ka Evropskoj uniji biti velika prilika da se konačno i trajno uvaže i ove činjenice i sve specifičnosti Vojvodine, te da joj se garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije, a to podrazumeva izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i sopstvene prihode", naveo je Čanak.
  • Kaligula

    01.08.2016 12:18
    Kao sto je on patoloski uzivao kad dodje kod oca i hoda po crvenom tepihu, tako cuija uzivati kad ga vise ne budem video i cuo.
  • ex chapman

    01.08.2016 09:09
    profesionalni autonomaš
    čovek koji je svojim (NE)radom, svojom bahatošću, prostaklukom i kriminalom naneo najveću štetu ideji Vojvodine. nisu uspeli da je uguše ni mađarski unitaristi, ni fašisti, pa ni slobini nacionalisti. uništio ju je onaj koji je zgrnuo bogatstvo pretvarajući se da je autonomaš. poput onih "srbskih patrojota" što su jednom rukom mahali sa tri prsta a drugu ruku zavlačili u džep "vaskolikom srbskom narodu"!
  • Лепи Васа

    31.07.2016 23:07
    '45 је уништила Војводину
    Мој прадеда је учествовао у прикључењу Баната, Бачке и Барање Србији и 25. новембар 1918. је тај битни датум у историји Војводине. Датум који Чанак помиње је смрт Војводине, протеривање Немаца, Мађара и дела Срба који су живели овде и насилно отимање њихове имовине. Ови што су 90их дошли, њих разумем јер нису ни имали где, њих је мука натерала да дођу, али ови из '45 су уништили стару Војводину, протерали народ који ју је створио, покрали му имовину, уништили су културу, набили су онај мермерни блок уместо прелепог Центра, срушили Јерменску цркву, оскрнавили гробља, оскрнавили НАШ НОВИ САД. Чанак може да се покупи и назад са свим својим истомишљеницима да иде што даље.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti