Zalihe krvi tokom leta na minimumu, a pacijenata sve više

Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine potrebni su davaoci krvi svih krvnih grupa, a naročito onih negativnog Rh faktora.
Povodom teških nestašica krvi u republičkom Institutu za transfuziju krvi, gde ima zaliha samo za dan i po, u Novom Sadu i na nivou Vojvodine poručuju da je situacija takođe poražavajuća i apeluju na građane da dođu i doniraju krv.
 
Kako za 021 kaže portparolka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić, trenutne rezerve ne mogu da se preciziraju, jer se situacija menja svakog trenutka.
 
"Zalihe krvi zavise od potreba klinika i jedna su vrlo dinamička kategorija. Svakog leta je tako i uvek pozivamo građane da se jave pre odlaska na godišnje odmore, jer samo na taj način možemo da premostimo smanjeni odziv dobrovoljnih davalaca krvi", navodi Bjelić za naš portal.
 
Kako objašnjava, zalihe krvi su smanjene jer je smanjen i broj zaposlenih u preduzećima i institucijama koje su redovno učestvovale u akcijama davanja krvi, a preostali kolektiv je na godišnjim odmorima.
 
"Istovremeno, broj pacijenata se ne smanjuje, već se tokom letnjih meseci povećava. Svedoci smo brojnih nesreća i nezgoda, te su potrebe stalne", navodi ona za 021.
 
Dobrovoljni davaoci mogu da se jave u Hajduk Veljkovu 9a svakog radnog dana od sedam do 14 časova, kao i prvog utorka u mesecu od sedam do 18. Prve subote u mesecu termin je od osam do 12 časova. 
  • Bivši pacijent

    25.08.2016 09:49
    zbog pacijenata, bar...
    tužno je što svi vi komentarišete ono što ne znate ili baratate polu činjenicama. Novine pišu svašta a ne demantuju ništa a vi verujete u ono što želite jer verovatno je tako lakše da neđete izgovor da ne uradite ništa. Osim naravno da lupate minuse i hejtujete. Ok je ako se bojite igle ili pada u nesvet ako vidite krv. Ne morate pljuvati po davalaštvu krvi jer za veliki broj pacijenata transfuzija krvi, na žalost, je jedini spas.
  • Djura

    23.08.2016 16:55
    Prestanite da prodajete krv (ilegalno jos od 90th) pa necete imati manjka. Sada je i drzava umesala prste, rodis se placas porez dok ne crknes i onda ti drzava uzme organe.
  • davalac

    23.08.2016 13:45
    omalovažavanje
    Dosta često dam krv ali sam primetila da nas svugde u zdravstvu više gledaju kao naturače nego davaoce! Vrlo ružno i nehumano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti