U Vojvodini samo jedna žena uradila preventivnu mastektomiju

Iako se preventivno uklanjanje dojki u svetu dupliralo otkad je to učinila glumica Anđelina Džoli, ne postoje podaci koliko je takvih žena u Vojvodini. Nezvanično je to uspela da uradi samo jedna žena.

Naime, za razliku od Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, gde je do sada tridesetak žena uradilo preventivnu mastektomiju, Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici nema aparaturu za utvrđivanje mutacije na BRKA 1 i BRKA 2 genima.

Prema rečima doktorke sa Instituta, Tatjane Ivković-Kapicl, ono što je ključno za pacijente da znaju je da to podrazumeva testiranje samo na jednom malom odabranom broju ljudi. Postoji jasan kriterijum koje žene mogu da idu na tu vrstu testiranja, jer samo pet odsto žena koje obole od kancera dojke ili jajnika imaju tu mutaciju.

"Testiranje opšte populacije ne dolazi u obzir i u svim svetskim institucijama postoje jasno definisana pravila ko su žene koje će ići na tu vrstu testiranja. U prvom redu to su mlade žene obolele od karcinoma dojke ili jajnika, to su žene koje u obe dojke imaju dijagnostikovan karcinom, zatim one koje imaju karcinom dojke i jajnika istovremeno i na kraju one koje imaju karcinom dojke i najbližeg srodnika oboleleog od karcinoma jajnika ili dojke", navodi Ivković-Kapicl.

Kako je za 021 objasnila, na Institutu za onkologiju se testiranja na mutaciju BRKA 1 i BRKA 2 gena ne rade, već se pacijenti upućuju u privatne klinike i laboratorije, u inostranstvo ili pak u beogradski Institut za onkologiju i radiologiju, koji je nedavno nabavio potrebnu aparatutu za ovakva testiranja.

Institut za onkologiju u Kamenici je u junu ove godine, zajedno sa Biološkim fakultetom aplicirao za IPA projekat kojim bi trebalo da se obezbede sredstva upravo za aparat za testiranje ovih vrsta genetskih mutacija.

Inače, važno je znati da su žene kod kojih je ta genetska mutacija potvrđena kandidatkinje za jednu posebnu vrstu ciljane terapije koja ne bi imala efekta na žene koje tu mutaciju nemaju, obzirom da se svaka žena koja od ovih kancera oboli leči na poseban i individualan način.

Prema podacima Registra za rak Instituta za onkologiju Vojvodine, od raka dojke godišnje oboli oko 1.200 žena od kojih umre njih oko 500, što znači da će jedna od deset žena tokom svog života oboleti od karcinoma dojke. Situacija je daleko ozbiljnija kod karcinoma jajnika, koji je mnogo agresivniji pa tako od 190 obolelih žena umre njih 110, jer se bolest uglavnom otkrije u uznapredovaloj fazi zbog čega lekari apeluju da se ide na preventivne preglede.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti