Novosadska javna preduzeća tuže jedna druge za pare građana

Novosadska javna preduzeća godinama vode sudske sporove vredne više miliona dinara, a pojedina preduzeća se tuže među sobom.

Teško je ustanoviti koje preduzeće ima najviše, a koje najmanje sporova, jer su finansijski i izveštaji o reviziji nepotpuni. Takođe, ni nakon dve nedelje, nijedno od preduzeća u Novom Sadu od kojih smo tražili podatke o sudskim postupcima nije dostavilo tražene informacije.

Što se tiče pojedinačnih, značajnijih preduzeća koja su objavila podatke u redovnom godišnjem izveštaju o poslovanju, vidi se da je protiv "Vodovoda i kanalizacije" pokrenuto 100 sudskih sporova od strane fizičkih i pravnih lica na osnovu naknade štete. Vrednost sporova je 180,2 miliona dinara, a Vodovod navodi da očekuje pozitivne ishode u skoro 90 odsto sporova. S druge strane, ovo preduzeće je tužilo 24 osobe i firme, a procenjena vrednost sporova je 54,4 miliona dinara. "Vodovod" nam nije odgovorio na pitanja o subjektima tužbi.

Jedno od preduzeća koje ima u detalje opisane sporove je JKP "Put". Ukupna vrednost sporova koje "Put" vodi protiv dužnika je 36,2 miliona dinara (oko 298.000 evra). Protiv preduzeća se vode postupci vredni 219,4 miliona dinara, tj. 1,8 miliona evra. Slučajevi "Puta" su najinteresantniji, jer se vidi da pojedinci istovremeno tuže nekoliko preduzeća povezanih sličnom delatnošću, pa tako fizička lica u slučaju zahteva za odštetu tuže "Put", Zavod za izgradnju grada, "Zelenilo" i "Čistoću". Konkretno, Put su tužila fizička lica, Telekom Srbija, dva puta Železnice Srbije, RZFO, osiguravajuće kuće... Put su tužila i dva javna preduzeća - jednom "Vodovod i kanalizacija", a ZIG ih je tužio čak osam puta. S druge strane, Put je tužio ZIG samo jednom, kao i JKP "Čistoća", JKP "Stan" i Opštinu Srbobran, između ostalog.

JKP "Čistoća" je na dan 31. decembar 2015. godine vodila 341 spor na sudu, a u kojem je bila tužena strana. Predviđa se da bi sudski troškovi u tim sporovima mogli da dostignu i 155 miliona dinara, koliko je rezervisano za ovu namenu. Za ujede pasa, za koje je ovo preduzeće bilo nadležno pre formiranja Zoohigijene i veterine, vode se 183 spora, a zbog padova na ulici preduzeće je tuženo 76 puta. Pokrenuto je 56 radnih sporova i 74 sporova koji potpadaju u kategoriju ostalo.

Parking servis navodi da je tužena strana "u određenom broju sudskih sporova", a procenjeni iznos sporova je 11 miliona dinara, bez kamata. Ishod je, kako se navodi u izveštaju ovog preduzeća, neizvestan. Sporovi se odnose na komercijalna pitanja, radne odnose, a da preduzeće ne smatra ovaj problem velikim pokazuje i podatak da nisu rezervisana sredstva za tu svrhu. U ovom preduzeću za 021 nisu odgovorili na pitanja u vezi sa detaljima ovih postupaka. 

JP "Urbanizam" je tužen pet puta - dva slučaja pokrenuo je Projektinvest iz Novog Sada, a po jedan Budžetska inspekcija Novog Sada, Poreska uprava, kao i jedno privatno lice. U poslednjem slučaju u Urbanizmu veruju da će pobediti na sudu, pa nisu rezervisana sredstva, dok su za preostala rezervisana u vrednosti od 7,5 miliona dinara. Takođe, preduzeće nikoga nije tužilo.

"Zoohigijena i veterina" je preduzeće koje sada preuzima odgovornost u slučaju napada životinja i zbog čega joj preti stečaj. Pre dve godine je preduzeće u ovim slučajevima tuženo tj. tražena je odšteta čak 104 puta, a troškovi postupaka su 20 miliona dinara. Prošle godine su zaprimili 461 zahtev za odštetu i potrošili 32 miliona dinara. Više o problemima u Zoohigijeni čitajte OVDE.

GSP je 2015. godine imao 332 spora koja su se odnosila na naknadu materijalne i nematerijalne štete, radne sporove, sporove pred privrednim sudom i naplatu potraživanja. Preduzeće je tuženo 182 puta, a okončano je 47 postupaka za naknadu štete. U dva slučaja je GSP pobedio, a u 45 slučajeva je izgubio. GSP je izgubio 11 od 14 radnih sporova. Inače, kako je javnosti već poznato, jedan od značajnijih sporova koji je u toku je tužba GSP protiv Grada Novog Sada i ATP Vojvodine, vredan 113 miliona dinara, a koji je i dalje u toku. S druge strane, DP Novi Sad - Gas je tužio GSP tri puta, a jednom ih je tužio Fond solidarnosti.

ZIG je preduzeće koje u izveštajima ne navodi nikakve podatke o tužbama i sudskim sporovima. Čak ni na sajtu Agencije za privredne registre ne postoji nijedan objavljeni finansijski izveštaj ovog preduzeća od 2014. godine, kao ni na njihovom sajtu. U ZIG-u nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa sudskim postupcima.

Ni u Informatici nam nisu odgovorili na pitanja, iako u izveštajima preduzeća nema detalja o sudskim sporovima. Jedino što se navodi jeste da postoje tužbe za neisplaćeni regres za 2012, 2013. i 2014. godinu, ali preduzeće nije rezervisalo sredstva u tu svrhu.

Kako javna preduzeća u gradu uređuju svoje sajtove, kršeći Zakon o javnim preduzećima, čitajte OVDE.

  • Statistika

    25.08.2016 19:12
    Evo čitam vašu drugu vest da je prosečna plata u Novom Sadu 51.000.
    Ovo je savršeno tačno ako imamo u vidu da zaposleni u Vodovodu, Informatici i ostalim JP primaju oko 70.000- 80.000, a ostatak Novosadjana radi za 21.000-30.000
    Zato su nam računi za kopmunalne usluge ogromni-treba za njihove plate
  • Ja ću ipak reći

    25.08.2016 13:58
    Dejan
    Zna se kome je bolje.Bolje je zaposlenima u državnom sektoru-veća plata, plus dodaci na platu-topli obrok, prevoz,jubilarna nagrada,novogodišnji paketić regres, školovanje o trošku poslodavca.Sva prava iz radnog odnosa zagarantovana-kao da je Tito još uvek živ-skoro i da nema nema otkaza, a za slučaj otkaza otpremnine.Sve o trošku poreskih obveznika.
    Dodao bih i da je isplata njihovih plata zagarantovana čak i kada su žiro računi javnih preduzeća i ustanova blokirani .Ako je račun ustanove bolnice,škole,suda blokiran plata zaposlenih ide (nije trošak već FUNKCIONISANJE USTANOVE)! Privatnik koji je poverilac i njegovi radnici čekaju naplatu mesecima, jer su njihove plate trošak,,a ne funkcionisanje ustanove. O poznatoj"zaštiti od poverilaca" čitaj privatnog sektora- kod firmi u restruktuiranju ne vredi ni pričati.
    Da li Vam je poznato koliko država duguje privatnom sektoru na ime izvršenih usluga i isporučene robe? Milijarde dinara koje plaća kada se seti bez kamate naravno....
    Više nego jasno može se zaključiti kome je bolje i kakvi su uslovi poslovanja za javni, a kakvi za privatni sektor.
    Privatni sektor ako kasni u plaćanju poreza ili komuinalija duguje lihvarske kamate javnim preduzećima i državi, a svoja potraživanja prema njima ne naplaćuje jer se ne poštuje odluka Vlade o plaćanjima u roku od 60 dana
    Vrhunac cinizma je što se bune državni uposlenici i traže veće plate
    Limitirati plate u javnom sektoru pod hitno, nezadovoljni pravac u privatni sektor!
  • Dejan

    25.08.2016 12:06
    @Privatnik
    Dakle sve je ostvarivo kad postoji dobra volja bez negativnih insinuacija na relaciji privatni sektor, javni sektor i sve je stvar načina kako u ovom slučaju vlada vodi ekonomiju i privredu to jest kao što rekosmo obojica reguliše stimulisanje, namete a da ne zaboravimo i edukaciju. Nije dovoljno otvoriti proizvodnju ili firmu. Druga stvar veliki broj ljudi se iz neznanja prilikom otvaranja firmi orjentiše na domaće tržište dok zapravo na globalnom tržištu kvalitetom i cenom može da se postigne mnogo bolji rezultat. Problem je u tome što naša država opet i u ovom slučaju ne stimuliše firme koje izvoze a domaće su firme, već kao što vidimo ugovara poslovne aranžmane naprimer za Fijat i izvoz vozila u Rusku Federaciju. To je sad prioritet. Pre neki dan je spomenuta informacija da od kompletnog modela Fijata samo jedan deo proizvodi srpska firma. Stvara se prividan problem između javnih preduzeća i privatnih firmi a taj isti problem se veoma lako rešava privatizacijom javnog sektora, sređivanjem sudstva i smanjenom korupcijom. Za kartko vreme bismo imali bolju infrastrukturu, bolju klimu za privatni sektor a dobrom monetarnom politikom ako bi se razvila domaća proizvodnja i više novca koji ostaje u našoj zemlji dostupan građanima. Sve je povezano i ništa se ne rešava na način kako to sad vlast rešava. Politika koja se vodi u poslednjih 20 godina je potpuno pogrešna, ali je poenta ne svaljivati krivicu ili govoriti kome je bolje ili lakše. Nekima je teže a uglavnom svima je teško

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti