Savet za kulturu podržao Strategiju kulturnog razvoja Novog Sada

Savet za kulturu podržao je Predlog strategije kulturnog razvoja Novog Sada do 2026. godine i uputio ga Skupštini grada na razmatranje.

Ovaj dokument bi trebalo da odredi osnovne postavke i strateške pravce razvoja kulture u gradu, te da odredi prinicipe kulturne politike i prepozna ključne nosioce kulturnog razvoja. Strategija bi trebalo i da uskladi postojeće mehanizme kulturne politike s potrebama i kulturne scene i građana, kao i da ponudi rešenja za uočene probleme.

Strategijom se određuju dugoročni pravci kulturnog razvoja Novog Sada, koji bi trebalo da budu usklađeni sa drugim društvenim i političkim oblastima. Uz to, strategija bi trebalo da omogući i načine praćenja, ocenjivanja i usklađivanja strateškog delovanja s aktuelnim potrebama ključnih aktera.

Ipak, na ranijoj javnoj raspravi o ovom dokumentu, predstavnici različitih kulturnih institucija i udruženja su mahom zaključili da nema konkrentnih ciljeva i planova na realizaciji kulturnih sadržaja, načina promocije kulture, kao ni umrežavanja nevladinih organizacija. Kako su dodali, nedostaje i prepoznavanje pojma kulture kao opšte definicije, o čemu možete čitati OVDE.

O ovoj strategiji kulture odbornici Skupštine grada će se izjasniti na sednici u petak, 2. septembra. 

  • Pisanje

    31.08.2016 11:07
    strategije
    Strategiju nije pisao nikakav savet za kulturu, nego je sve palo na teret jedne ili dve osobe koje su btw-pravnici, i koje su protiv svoje volje morali ovako nešto da napišu (jednostavno nisu kompetentni).
    Savet za kulturu je jedan monti pajton savet.
    Žalosno, ali je tako.
  • Zivan

    31.08.2016 09:35
    Strategija jeste prepuna floskula i krajnje uopsstenih masstanja. Ali, problem je u tome ssto kultura jedne sredine, i to koja pretenduje da bude evropska prestonica kulture, ne mozze da pocciva na festivalima...
  • AMV

    31.08.2016 08:44
    Clanovi
    Bilo bi korisno da gradjani znaju imena clanova Saveta i sta su po struci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti