FOTO: Uklonjeni ivičnjaci na više lokacija u gradu, biciklistima olakšano kretanje

Radnici "Puta" su protekla dva meseca radili na obaranju ivičnjaka na biciklističkim stazama širom grada, na osnovu inspekcijskih prijava Novosadske biciklističke inicijative.

Aktivisti u oblasti biciklizma apeluju da je problem visokih ivičnjaka opasnost kako za vozače na dva točka, tako i za građane sa invaliditetom, majke sa decom i generalno građane, a njima bi Grad trebalo da se bavi i na osnovu Strategije pristupačnosti grada Novog Sada 2012 - 2018. godine.

Predsednik NSBI Marko Trifković kaže za 021 da je primetno da se Grad više bavi potrebama biciklista jer je uočljiv njihov povećan broj, te da uklanjanje ivičnjaka nije tako mala stvar kako se čini.

"Radovi su izvođeni kod Železničke stanice, gde je uklanjanjem ivičnjaka olakšan pristup osobama sa invaliditetom. I dalje postoji problem ivičnjaka u nekim delovima grada, a nadam se da će biti uklonjeni po ugledu na razvijenije zemlje u oblasti biciklizma, poput Holandije i Danske. Ta dva centimetra mnogo znače s aspekta udobnosti, ali i manjeg oštećenja bicikala", navodi on i dodaje da će uklanjanje ivičnjaka skloniti i bicikliste sa puteva, s obzirom na to da su ranije bili primorani da se njime kreću zbog nepristupačnosti biciklističkih staza.

Ivičnjaci su uklonjeni na Bulevaru Jaše Tomića, na uglu Futoške ulice i Branislava Nušića, duž Futoške, kao i na uglu Bulevara oslobođenja i Ćirpanove. Uklanjaju se i ivičnjaci na uglu Hajduk Veljkove i Novosadskog sajma.

Inače, Gradsko veće je 7. septembra odlučilo da formira radnu grupu koja će sagledati stanje i predložiti mere za poboljšanje uslova u biciklističkom saobraćaju u Novom Sadu. Član radne grupe je i Trifković, koji tvrdi da ona ne bi bila formirana da nije bilo povećeg pritiska građana i aktivista da se radi na rešavanju problema kretanja biciklom u gradu.

Više o grupi pročitajte OVDE

  • Marko Trifković

    16.09.2016 18:47
    NSBI
    Poštovana "Zorka", niko ne voli kritike. Mislim da kritike i sugestije ne treba uvek prihvatati pasivno i bez preispitivanja ako podržavamo slobodu mišljenja, kritičko razmišljanje i aktivno građansko društvo. Kritike jesu nekada opravdane, a nekada su u pitanju nesporazumi, malicioznost ili prosto neutemeljenost. Nije uobičajeno odgovarati putem komentara, ali ne vidim neku suštinsku prepreku tome.
    Državno uređenje je deo i proizvod društva, kao i rasprostranjena građanska apstinencija. To su prosto uslovi u kojima radimo i ne kažem da je naš način jedini moguć ili čak najbolji. Izjednačavati mogućnost građana da učestvuju u pojedinim procesima (što uglavnom ne rade) sa dugoročnim uloženim radom u iste ili slične procese je po mom mišljenju zaista obezvređivanje aktivizma, rada, zalaganja i znanja i legitimisanje eksploatacije pojedinačnog rada od strane društva. "Manipulacija" je pod navodnicima, jer moj metod rada tako percipira sagovornik, ali sam rekao kakav je metod zaista: ljude uveravam u nešto, što je osnovni način u aktivizmu da se postigne cilj. Slažem se sa opštim opisom lošeg stanja u NVO i naučnom sektoru (iako se ne može tako plastično povući paralela) i verujem da bismo o ovim temama mogli puno da pričamo.
    Shvatam i Vašu bojazan da je u društvu gde mnogo toga škripi možda i NSBI takva. Da li su za Vas NSBI uspesi dovoljni, dobri ili ne, ne znam. Bolje izveštavanje o radu i finansiranju udruženja je dobar predlog, poradićemo na tome, hvala.
    Svako dobro.
  • Zorka

    16.09.2016 09:43
    @Marko Trifković
    Poštovani Marko,

    ne prihvatate dobro ni kritike ni sugestije čim imate potrebu da ostavljate komentare po poratalu drugim korisnicima. Nekima se prosto vaš rad ne sviđa, a možda im niste dopadljivi ni kao čovek i to je tako. Manipulacija nije ubeđivanje nego izražena potreba za interpersonalnom eksploatacijom, pri čemu su verbalne sposobnosti samo oruđe. To nije isto što i ubeđivanje, ni javno zagovaranje.

    Ako država kroz državno uređenje, a ne društvo eksploatiše vaš rad, to je vaš problem ako u tome učestvujete. Kao i ostali građani kojima imaju mogućnost da učestvuju u javnim raspravama, a niko im to ne plaća i nije obavezno...
    Koliko radnih grupa, zaposlenih u javnom sektoru, nevladinih organizacija, strategija razvoja i akcionih planova...

    Srbija ima skoro 22000 NVO, prema podacima iz 2011. godine, po novijim istraživanjima ako postoje možda i više. Od toga više od 4 puta manje zaposlenih, a sve ostalo su volenteri. Za NVO se izdvaja jednako para koliko i za nauku. Ipak, retko koja organizacija ima transparentan troškovnik i način finanasiranja i tokove novca. Tako sve ispadne sumnjiva priča, a verujem da ni sami članovi ne znaju na šta su potrošene pare. Iz mog iskustva, kada je na jednom skupu postavljeno pitanje koliko vas misli da u vašoj NVO nije sve transparentno i da se novac troši nenamenski, svi su podigli ruku da to i misle.

    Javno zagovaranje savremenih saobraćajnih politika je jedno, muljanje je drugo.
  • Nemanja

    14.09.2016 09:06
    @Marko Trifković
    'U radnoj grupi sam zbog praktičnog poznavanja problematike lokalne biciklističke zajednice.'

    Pa sasvim sigurno nisi u njoj jer se razumeš u pravo, to smo utvrdili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti