Novosađani većinski ne žele da roditelji ocenjuju nastavnike

Povodom sve češćih komentara na najavu novog ministra prosvete da treba omogućiti roditeljima da ocenjuju nastavnike, novosadska agencija Ninamedija sprovela je istraživanje na ovu temu.

Prema rezultatima ankete koju je naručio portal 021, ovakav stav ministra podržava svega trećina Novosađana, tačnije njih 37%.

S druge strane, protiv ovakvog vida kontrole nastavnika je njih 59%, dok svega 4 odsto anketiranih nema stav po tom pitanju. Sa porastom godina starosti i stepena obrazovanja povećava se procenat ispitanika koji smatraju da roditelji ne bi trebalo da ocenjuju nastavnike.

Istraživanje je sprovedeno 8. i 9. septembra telefonskim anketiranjem na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji grada Novog Sada i prigradskih naselja.

Novi ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je najavio da će uloga roditelja u školi biti mnogo veća i da će oni ubuduće ocenjivati i rad nastavnika i direktora. Reagovao je predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski koji smatra da roditelji "nisu kompetentni" za takvo nešto.
 

  • B

    17.09.2016 12:25
    Cemu obrazovanje
    Prvo, mislim da obrazovanje ne treba da bude obavezno. Ko bas mora da uci, neka uci, inace mu je bolje da gleda Pink. Tamo ce sve da sazna i shvati.
    Drugo, mislim da mozda i nije najbolja ideja da roditelji ocenjuju nastavnike. Mozda je bolje da na pocetku skolske godine napisu sta ocekuju od nastavnika. BIlo bi sjajno reformisati skole tako da odgovaraju roditeljskim ocekivanjima. Izgledalo bi to ovako:
    Na primer, deci ciji roditelji ocekuju samo dobre ocene treba prvog dana skole zakljuciti sve petice za kraj godine, dati Vukovu diplomu i poslati ih kuci. Da ne smetaju neznalicama koji bi nesto i da nauce u skoli.
    Za decu ciji roditelji ocekuju da im se nastavnici, pored toga sto im daju sve petice, jos i dive treba oformiti posebna odeljenja koja ce npr. kroz celu osnovnu skolu proucavati azbuku i racunske operacije do 100. Usput ce se nastavnici maksimalno diviti dostignucima maminih i tatinih genija koji su tek u 7. razredu, a vec su stigli do slova nj i znaju da je 7x6=42
    Postoje, jos uvek, mada u sve manjem broju, roditelji koji smatraju da nastavnici treba da njihovu decu nauce necemu korisnom i da, ako ne znaju lekciju ili ometaju nastavu, treba da ih kazne ili im daju losu ocenu. Meni je takve dece zao, jer ce ona preprano shvatiti u kakvoj zemlji zive. Ako imaju srece, pobecice, ako ne...
    Tako reformisana skola odgovarala bi svacijim potrebama, a ne bi bila ni obavezna.
  • Krkan

    15.09.2016 09:43
    Realista
    Vi ste verovatno jedan od duhovitih nastavnika koji se svima obraća sa ti i koristi ulične doskočice, jer je tako navikao.
  • Pobrkani lončići

    15.09.2016 09:39
    Ab
    Vreme komunizma je prošlo.Više niste samoupravljač,već najamni radnik kod države kojoj roditelji plaćaju poreze da bi funkcionisalo i "besplatno" školovanje pored ostalog.
    Ako roditelj plaća porez i puni budžet iz koga nastavnici dobijaju platu ,želi za svoj uloženi novac i da dobije odgovarajuću uslugu školovanja.Onaj nastavnik koji nema odgovarajući rezultat treba da dobije otkaz ,kako bi se omogućilo sposobnijem sa biroa da dobije posao,a deca boljeg nastavnika.Interes dece je na prvom mestu.Škola postoji zbog dece,a ne zbog nastavnika.
    Ako je to nemoguće,državne škole treba ukinuti,
    PS To "besplatno" školovanje i nije baš besplatno ukoliko uporedimo da školarina za srednje škole i fakultete košta oko 1.200 EUR godišnje i plaća se na rate, a da roditelji u državnim školama plaćaju sve i svašta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti