Zbog buke na autobuskoj okretnici na Naselju, stanovnici mesecima ne spavaju

Dvestotinak stanovnika novog stambenog bloka na Bulevaru Jovana Dučića na Novom naselju žale se da žive pod konstantnim stresom zbog velike buke koja dopire od okretnice autobuskih linija 7, 2, 8, 9 i 18, koja se nalazi na svega desetak metara od zgrada.

"Autobusi kreću u četiri ujutru, a završavaju vožnje oko ponoći, tako da imaju oko 1.000 prolazaka jer oni i u dolasku i u odlasku prolaze pored naših zgrada. Problem je što oni stoje ispred zgrade po deset minuta, a vozači neće da ugase motor. Buka koja se stvara je nesnosna, bukvalno ne čujete sagovornika pored sebe i stalno moramo da držima zatvorene prozore da bismo komunicirali", žali se Siniša Čiplić, iz Bulevara Jovana Dučića 41.

Prema njegovim rečima, još nekoliko zgrada pogođeno je ovim problemom i svi oni već dva meseca pokušavaju nadležnima u gradu i mesnoj zajednici da se žale kako bi se njihov problem rešio. Po ustaljenoj praksi javnih institucija, niko im do sada nije odgovorio niti se prihvatio posla, osim Radovana Gašparovića, gradskog inspektora za zaštitu životne sredine, koji je pokrenuo neophodnu proceduru.

"Izvršen je inspekcijski nadzor i utvrđeno da su prema važećim propisima vozači dužni da ugase motore vozila dok su na stanici, što oni nisu činili. Stoga je 30. marta naređeno GSP-u da preko specijalizovane agencije uradi merenje buke na ovoj lokaciji u roku od mesec dana", potvrdio je Gašparović za 021 i objasnio da Grad nema nikakvu potvrdu o merenju buke na tom mestu, a GSP je po zakonu dužan da ima takvo merenje i dostavi ga Gradu ako je potrebno.

I pored odluke inspekcije, GSP je merenje obavio tek 24. avgusta.

"Institut za zaštitu na radu uradio je ispitivanje merenja buke u životnoj sredini, koja potiče od gradskih autobusa. Ispitivanje je rađeno u određenim delovima dana. U zoni duž glavnih gradskih saobraćajnica maksimalni dozvoljeni nivo buke je 65/65/55 dBA (dan/veče/noć), a izmereno je 59/ 55/53 dBA (dan/veče/noć). Dozvoljeni nivo buke za boravišne prostorije stambenog objekta je 35/35/30 dBA (dan/veče/noć) a izmereno je 31/ 30/28 dBA (dan/veče/noć)", naveli su u GSP-u.

Međutim, iako su merenja pokazala da je nivo buke u granicama normale, Siniša Čiplić za 021.rs tvrdi da ima dokaze da situacija zapravo nije takva.

"Vršeno je merenje ali tako što je vozačima javljeno da tada ne prolaze, tako da pola sata ni jedan autobus ovuda nije prošao, a to je bilo baš kad su merenja vršena. Mi znamo da su rezultati pokazali da buke nema, ali naš problem se nije rešio i bez obzira na to mi ćemo nastaviti da se borimo za to da se ova stanica izmesti ili da Grad prizna da buka koja se ovde stvara ugrožava zdravlje svih nas koji ovde živimo", jasan je on.

Čiplić još dodaje da je zatim sam uz pomoć aplikacije za mobilni telefon obavio merenje u momentu prolaska autobusa, koje je pokazalo buku jačine čak 87 db, što se može videti na videu ispod.

Problem sa ovom autobuskom okretnicom postoji otkad je otvorena sredinom 2015. godine. Pre toga, ista okretnica bila je 200-300 metara udaljena i buka nikome nije smetala. O razlozima za izmeštanje postojeće okretnice, 021 je pisao ranije.

Građani ovog dela grada smatraju da je konstatacija nadležnih da "izmeštanje okretnice ne dolazi u obzir, jer je ista u interesu građana" paradoksalno, jer su i njih dvestotinak takođe građani ovog grada. Oni će nastaviti svoju borbu jer, kako kažu, ne žele ništa više osim toga da nadležni objektivno izmere buku na ovoj lokaciji i u skladu sa tim sprovedu mere kako bi se buka smanjila ili okretnica autobusa premestila.

  • bojana knežević

    19.09.2016 17:36
    horor
    svakom ko je smislio i ko to odobrava ,da depo autobuski bude naspram zgrade da se tu popravljju izduvavaju produvavaju p 4 5 autobusa,osim što okreću i 2 puta prodju s punim gasom oko 1000 puta na dan želim da im Bog podari isti takav mir. da mi nije bensedina i čepova za uši i lekova a ubrzan rad srca ko zna kako bi završila svoj život.
  • zastitnik

    19.09.2016 12:24
    peticija
    Sprecimo rusenje ostatka Tozinovca zvanog mali satelit
  • Gale

    19.09.2016 11:16
    Podrska
    Nije mi jasno zasto okretnica nije u krugu GRAS-a koji je svega 100 metara dalje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.