FOTO: Zvono Sat kule na Tvrđavi ponovo se čuje

Zahvaljujući grupi Novosađana okupljenih u Rotari klubu "Novi Sad", po prvi put je automatizovan satni mehanizam i zvonik na petrovaradinskoj kuli.

Nakon jednogodišnjeg rada uspešno je postavljen i testiran sistem automatizacije starog satnog mehanizma, a uz to je ponovo montirano satno zvono i obnovljen enterijer kule.

Mehanizam sata je dosad zahtevao svakodnevno navijanje i česta podešavanja, koja je volonterski radio majstor u penziji, Lajoš Lukači.

Sat kula nalazi se na Bastionu svetog Luja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Sat potiče iz Alzasa u Francuskoj, a Petrovaradinu ga je poklonila carica Marija Terezija početkom XVIII veka. Sat predstavlja svojevrstan zaštitni znak kako same Tvrđave i Petrovaradina tako i Novog Sada.

Stara kula je polovinom XVIII veka srušena, da bi je nakon toga zamenila današnja. Prečnik satnih krugova je oko 2,5 m, a u samom satu nalaze se tri kugle (oko 80 kilograma svaka) i šetalica.

Lukači jedini brine o mehanizmu - volonterski

Sat se mora navijati ručno, svaki dan, a zadnjih 30-tak godina o tome brine majstor Lukači.

Njegova obaveza da sat navija svaki dan, podižući kuglu tešku 80 kg nekoliko metara ostaje i dalje uslov da sat funkcioniše besprekorno.

  

I pored zalaganja svih ovih godina, zbog fizičkih ograničenja nije bio u mogućnosti da navija i druge dve jednako teške kugle satnog mehanizma potrebne za rad zvona sata, tako da Novosađani više od dvadeset godina nisu čuli zvona sa petrovaradinskog sata.

- Prepoznajući potrebu da se doprinese boljitku u lokalnoj zajednici, tadašnji predsednik našeg kluba Duško Bošković je pre godinu dana pokrenuo inicijativu za automatizaciju satnog mehanizma i osposobljavanja zvona, kako bi se Lukačiju olakšao posao oko daljeg održavanja. Procenjena vrednost mašinskog, elektro i građevinskog projekta, potrebnih materijala i izvođačkih radova je bila preko milion dinara. Uz novčane donacije članstva, pojedinaca i firmi za nešto manje od godinu dana uspeli smo u našoj nameri - rekao je predsednik Rotari kluba "Novi Sad" Mihajlo Stojkov.

Inače, ceo poduhvat obuhvatio je projektovanje i ugradnju motornog pogona za podizanje tri kugle težine 80 kg sa pratećom elektronikom za kompletnu funkciju sata i zvona, izmenu kompletne nove drvene konstrukcije platformi i izradu stepeništa za prilaz zvonu, uvođenje električnog napajanja radi elektrifikacije i osvetljenja i čišćenje enterijera kule.

  

Danas majstoru Lukačiju ostaje samo da nadgleda rad mehanizma koji je nakon rekonstrukcije i dalje ostao autentičan.

Svečanost povodom puštanja u rad automatizovanog mehanizma sata i zvona je 27. septembra u 18 časova.

  • ex chapman

    19.09.2016 08:37
    voleo bih da ga čujem
    ne sećam se da je sat zvonio. možda sam bio klinac, a možda se nisam ni rodio, kad je zadnji put zvonio. nadam se da se "mehanizam" neće pokvariti do Božića pa da ga čujem!
    a g. Lukač bi trebao da dobije neku nagradu za svoj rad, ako želite da pokažete da društvo zaista ceni prave vrednosti!
  • Grgolj

    18.09.2016 15:11
    Mi vojvoRIVERđani već odavno znamo za kim zvono zvoni.
  • Mislilac

    18.09.2016 14:10
    Zasluga
    Jedinstven sat na svetu koga održava čovek koji ni dinara to ne naplaćuje. Pretpostavljam da se dobar deo političara hvale tim satom kod kolega u inostranstvu. Predlažem oformiti grupu na FB ili bilo gde pod nazivom: Dinar za naš sat!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti