Dok inspektori ćute, pojedini novosadski ugostitelji varaju građane

Iako je poznato da trećina lokala u Novom Sadu ne izdaje fiskalne račune, ni prijave građana inspekciji ne mogu da prekinu nelegalnu praksu utaje poreza.

Neizdavanjem fiskalnih računa, lokali dnevno oštete državu za ogromnu sumu, što je 021 utvrdio na primeru jedne novosadske pekare na Rotkvariji.

Neplaćanjem PDV, jedna pekara prosečnih cena peciva dnevno ne plati oko 15 dinara po prodatom bureku, a dnevno proda najmanje nekoliko desetina bureka. Dnevno se proda i velika količina drugog peciva, koja se isto oporezuje po posebnoj, nižoj stopi od 10 odsto. Kada se sračuna koliko najmanje samo jedan objekat ove vrste zakine državu, dolazi se do više hiljada dinara. To su samo pekare, a drugi objekti zakidaju mnogo više.

Kako bismo proverili efikasnost inspekcije, pre mesec dana zvaničnim putem smo prijavili višegodišnje neizdavanje računa u jednoj pekari, za koju se 021 u više navrata uverio da ne kuca račune pri svakom pojedinačnom prometu. Prijava se obavlja elektronskim putem na portalu Ministarstva finansija i poreske uprave poreskialarm.rs. Po prijavi uzastopnog neizdavanja računa u ovom objektu, nijedan inspektor najmanje tri nedelje nije izašao na teren, u šta smo se uverili u objektu. Nismo dobili ni odgovor iz inspekcije da će se predmetom baviti.

Kako bismo proverili dinamiku rada, pitali smo inspekciju kako tačno izgleda procedura rada inspektora po prijavi problema, pa do zaključivanja postupka inspekcije, ali tri nedelje nismo dobili odgovor, ni nakon apela da nam se isti dostave. U međuvremenu, objekat koji je varao građane i dalje ne kuca račune.

Podsetimo da smo o neizdavanju fiskalnih računa pisali u maju. Tada nam je u Ministarstvu finansija rečeno da je od početka godine do kraja aprila poreska uprava pojačano kontrolisala izdavanje fiskalnih računa, a od 2.816 lokala, zbog neevidentiranja prometa, zatvorena su 872. (Ne)izdavanjem računa bave se noćni klubovi i kafići, pekare, saloni, trgovine na malo, a u njima je ova pojava i najlakše uočljiva oku građana. Međutim, kako je pokazala tadašnja anketa 021, Novosađani mahom ne bi bili spremni da se jave inspekciji i prijave one koji krše propise. Sadašnja provera rada inspekcije pokazala je da se ni prijava ne isplati, jer inspekcija zakazuje.

Lokali koji dnevno imaju velike promete mahom pribegavaju izdavanju nefiskalnih isečaka ili potvrde o porudžbini. Lokali na ovaj način izbegavaju plaćanje poreza, a računaju na neopreznost i nezainteresovanost građana.

Za neevidentiranje prometa preko fiskalne kase zaprećene su kazne u rasponu od 100.000 do dva miliona dinara za pravno lice, odnosno 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, kao i 5.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u firmi.

Više o ovoj temi pročitajte u našem ranijem tekstu OVDE.

  • Podbarac

    30.08.2020 03:40
    Lopovi decenijama vode narod
    Stacemi sa licima koja su omogućili 200 hiljada invalidskim penzija jedan je taj iz centra za socijalni on njegova žena radila u socijalnom, a takvih na stotine, ali vi neznate kolka je to šteta samo država bude zakinuta za socijalno penziono zdravstvena oko 200eu minimalno za minimalac pa i računajte 20 godin to je oko 50 hiljada eu, ali ni to nije strasno već visina penzije, svaki invalidsko penzioner koji prima danas penziju nije ispod 30 hiljada din. To je od onih koji su sa minimalcem otišli, a radnik danas sa minimalcem kad ode u penz dobija 16500 din ko je ovde lud da radi i plaća doprinose, a i to nije strasno kolko smo imali pune fondove 90 godina pa ih opljackao Milosev pa zuti ugasili zanatski privatni fond sa250 miliona eu. Kad se sazna da te zanatlije su isle sa400 eu a danas sa početnih 16500 din. Ovo je velika pljacka svih zaposlenje treba sve to preispitati Svima zdravim ukinuti penziju i tražiti povraćaj novca.
  • LOL

    30.09.2016 12:53
    za laufer
    Naravno da nije tesko al vecina ljudi ima savest pa im nepada na pamt da muzu malog coveka koga svi vec dovoljno cede. Kapish ;)
  • Laufer

    30.09.2016 10:09
    Rešenje
    Kada budu dozvolili da inspektori reaguju bez naloga "na licu mesta" kada ne dobiju fiskalni račun...tada će se problem možda i rešiti. A i da dozvole...bilo bi ono:"Nemojte inspektore,evo...100 Evra.da zaboravite..." Vrzino kolo. Najbolje je da svi za sve tražimo fiskalni račun...je l' to teško?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.